Esencja kokosowa oraz domowe wiórki i płatki kokosoweSkładniki: 3 świeże kokosy 100 ml wódki |
Sposób przygotowania: Kokosa otwieramy - zawsze jedna z trzech plamek na górze jest taka, że można ją podważyć nożem. Wylewamy mleko kokosowe. Następnie zawijamy orzecha w ręcznik czy ścierkę i uderzamy w nią młotkiem - pęknie na 2-3 kawałki. Ja zrobiłam sobie tarte wiórki kokosowe i płatki które wykorzystam do granoli. Układamy wiórki na papierze do pieczenia i suszymy około 10 minut w temperaturze 70'C - ja musiałam suszyć w 100'C bo taką najniższą temperaturę ma mój piekarnik. Ale grzałam dosłownie 2-3 minuty a następnie wyłączałam piekarnik i wiórki suszyły się nadal. Tak samo postępujemy z płatkami kokosowymi - tylko je w sumie suszymy 20 minut. Następnie odkładamy je na kilka godzin by doschły. Robiąc esencję kokosową możemy od razu wymieszać wódkę z mlekiem kokosowym - ja zrobiłam troszkę inaczej wcześniej zalałam wiórki kokosowe takie ze sklepu wódką a po 2 tygodniach je odcedziłam. Otrzymałam bardzo mało esencji kokosowej - ale dolałam mleka ze świeżego kokosu i mam jej wiecej. Następnym razem zrobię łącząc tylko mleko z wódką. Edit: Esencję kokosową robię teraz w inny sposób - zalewam wiórki kokosowe które sama zrobiłam wódką i odstawiam by oddały jej aromat - gdyż gdy wymieszałam wódkę w której były wiórki ze sklepu z mlekiem kokosowym niestety esencja się zepsuła. Kupiłam kilka kokosów i tak sobie wymyśliłam by samej zrobić wiórki i płatki kokosowe. Powiem Wam szczerze już nie kupię takich gotowych wiórekte robione samemu są rewelacyjne, intensywnie pachnące i bardzo smaczne. Bez dodatku cukru jak te ze sklepu. Esencja kokosowa jest produktem który bardzo chciałam mieć (jest ona nie do kupienia u nas niestety)- ale jak to mówią potrzeba matką wynalazków więc zrobiłam ja sobie sama. Nie wiem jaka jest taka kupiona ale wiem, że ta moja domowa jest rewelacyjna. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne