Esencja kokosowa oraz domowe wiórki i płatki kokosowe


Składniki:

3 świeże kokosy
100 ml wódki


Sposób przygotowania:

Kokosa otwieramy - zawsze jedna z trzech plamek na górze jest taka, że można ją podważyć nożem.

Wylewamy mleko kokosowe.
Następnie zawijamy orzecha w ręcznik czy ścierkę i uderzamy w nią młotkiem - pęknie na 2-3 kawałki.

Ja zrobiłam sobie tarte wiórki kokosowe i płatki które wykorzystam do granoli.

Układamy wiórki na papierze do pieczenia i suszymy około 10 minut w temperaturze 70'C - ja musiałam suszyć w 100'C bo taką najniższą temperaturę ma mój piekarnik. Ale grzałam dosłownie 2-3 minuty a następnie wyłączałam piekarnik i wiórki suszyły się nadal.

Tak samo postępujemy z płatkami kokosowymi - tylko je w sumie suszymy 20 minut.
Następnie odkładamy je na kilka godzin by doschły.

Robiąc esencję kokosową możemy od razu wymieszać wódkę z mlekiem kokosowym - ja zrobiłam troszkę inaczej wcześniej zalałam wiórki kokosowe takie ze sklepu wódką a po 2 tygodniach je odcedziłam.
Otrzymałam bardzo mało esencji kokosowej - ale dolałam mleka ze świeżego kokosu i mam jej wiecej.
Następnym razem zrobię łącząc tylko mleko z wódką.

Edit: Esencję kokosową robię teraz w inny sposób - zalewam wiórki kokosowe które sama zrobiłam wódką i odstawiam by oddały jej aromat - gdyż gdy wymieszałam wódkę w której były wiórki ze sklepu z mlekiem kokosowym niestety esencja się zepsuła.


Kupiłam kilka kokosów i tak sobie wymyśliłam by samej zrobić wiórki i płatki kokosowe.

Powiem Wam szczerze już nie kupię takich gotowych wiórekte robione samemu są rewelacyjne, intensywnie pachnące i bardzo smaczne.
Bez dodatku cukru jak te ze sklepu.

Esencja kokosowa jest produktem który bardzo chciałam mieć (jest ona nie do kupienia u nas niestety)- ale jak to mówią potrzeba matką wynalazków więc zrobiłam ja sobie sama.
Nie wiem jaka jest taka kupiona ale wiem, że ta moja domowa jest rewelacyjna.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne