Granola migdałowo-miodowa z żurawinąSkładniki: 225 g płatków owsianych 60 g pestek słonecznika 60 g nasion białego sezamu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 150 g płynnego miodu 50 g miałkiego jasnego cukru trzcinowego 60 g całych migdałów szczytpa soli 1 łyżka oleju słonecznikowego 150 g suszonej żurawiny |
Sposób przygotowania: Wykonanie tej granoli jest dziecinnie proste - wszystkie składniki oprucz żurawiny łączymy w misce ( proponuję zrobić to rękoma ). Rozkładamy granolę równą nie za grubą warstwą na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C na 40-50 minut. Mieszamy w połowie czasu pieczenia łopatką - mamy mieć chrupką, złocistą granolę. Wyjmujemy blachę z granolą z piekarnika i odstawiamy by przestygła. Dodajemy żurawinę i dokłądnie mieszamy. Przekładamy do hermetycznego pojemmika. Przepis na tą granolę pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie" Jestem wielką fanką granoli dlatego zawsze musze ją mieć w domu - ta mi bardzo smakowała szcezgólnie z naturalnym jogurtem. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne