Granola migdałowo-miodowa z żurawiną


Składniki:

225 g płatków owsianych
60 g pestek słonecznika
60 g nasion białego sezamu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
150 g płynnego miodu
50 g miałkiego jasnego cukru trzcinowego
60 g całych migdałów
szczytpa soli
1 łyżka oleju słonecznikowego
150 g suszonej żurawiny


Sposób przygotowania:

Wykonanie tej granoli jest dziecinnie proste - wszystkie składniki oprucz żurawiny łączymy w misce ( proponuję zrobić to rękoma ).

Rozkładamy granolę równą nie za grubą warstwą na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C na 40-50 minut.

Mieszamy w połowie czasu pieczenia łopatką - mamy mieć chrupką, złocistą granolę.

Wyjmujemy blachę z granolą z piekarnika i odstawiamy by przestygła. Dodajemy żurawinę i dokłądnie mieszamy.
Przekładamy do hermetycznego pojemmika.



Przepis na tą granolę pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie"

Jestem wielką fanką granoli dlatego zawsze musze ją mieć w domu - ta mi bardzo smakowała szcezgólnie z naturalnym jogurtem.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne