Biały chleb na zakwasie Weekendowa Piekarnia 125


Składniki:

500 g maki pszennej chlebowej - ja dałam 200 g maki pełnoziarnistej Lubella i 300 g m±ki pszennej chlebowej
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g ¶wieżych drożdży
150 g zakwasu żytniego


Sposób przygotowania:

Wszystki składniki łaczymy w misce i wyrabiamy. Ciasto bedzie do¶ć gęste.

Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na dwie godziny.
Keksówkę spryskujemy olejem, formujemy bochenek i przekładamy do niej. Spryskujemy olejem i posypujemy mak± - ja zapomniałam o m±ce.

Możecie też zrobić z ciasta bułeczki.
Odstawiamy do wyrastania na 45-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 210'C, wkłaamy chleb i pieczemy około 40 minut a gdy zrobili¶my bułeczki to pieczemy je około 20 minut. Studzimy na kratce.



Gospodyni± tego wydania Weekendowej Piekarni jest Princi która prowadzi bloga www.eksperymentalnie.blogspot.com.

Zaproponowała Nam dwa chleby jeden z zakwasem drugi z płatkami owsianymi - zakwasowiec już upiekłam a za drugi mam się zamiar zabrać jutro.

Mój chleb wyszdł ciut ciemnijeszy a to za spraw± m±ki pełnoziarnistej - nie sprawiał mi wcale kłopotów. Nasza współpraca układała się rewelayjnie :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne