Biały chleb na zakwasie Weekendowa Piekarnia 125Składniki: ![]() 1 płaska łyżeczka soli 300 g wody 8 g ¶wieżych drożdży 150 g zakwasu żytniego |
Sposób przygotowania: Wszystki składniki łaczymy w misce i wyrabiamy. Ciasto bedzie do¶ć gęste. Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na dwie godziny. Keksówkę spryskujemy olejem, formujemy bochenek i przekładamy do niej. Spryskujemy olejem i posypujemy mak± - ja zapomniałam o m±ce. Możecie też zrobić z ciasta bułeczki. Odstawiamy do wyrastania na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 210'C, wkłaamy chleb i pieczemy około 40 minut a gdy zrobili¶my bułeczki to pieczemy je około 20 minut. Studzimy na kratce. Gospodyni± tego wydania Weekendowej Piekarni jest Princi która prowadzi bloga www.eksperymentalnie.blogspot.com. Zaproponowała Nam dwa chleby jeden z zakwasem drugi z płatkami owsianymi - zakwasowiec już upiekłam a za drugi mam się zamiar zabrać jutro. Mój chleb wyszdł ciut ciemnijeszy a to za spraw± m±ki pełnoziarnistej - nie sprawiał mi wcale kłopotów. Nasza współpraca układała się rewelayjnie :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne