Muffinki z pieczarkami i serem mozarellaSkładniki: Suche składniki: 200 g mąki pszennej T 650 100 g mąki pszennej T 1850 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Mokre składniki: 1 jajko 60 ml oliwy 300 ml mleka 25 małych pieczarek 2 łyżki masła żółty ser - kostka o boku 5 cm i 2 cm na 2 cm 3 cm kawałek pory 12 łyżeczek mozarelli - ja kupiłam taką drobniutką kosteczkę sól pieprz |
Sposób przygotowania: W jednej misce łączymy suche składniki a w drugej mokre. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, studzimy. Ser żółty kroimy w drobną kosteczkę. Porę także w kosteczkę. Dodajemy w/w pokrojone składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Mokre wlewamy do suchych, solimy, pieprzymy i mieszamy by się połączyły - ale ciasto ma mieć grudki. Nakładamy do papilotek tak do 3/4 wysokości, na każdą porcję ciasta nakładamy po łyżeczce mozarelli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 30 minut. Przepis na te muffinki znlazłam u Kingi która prowadzi bloga www.kingawkuchni.blogspot.com... lekko go zmieniłam i zrobiłam. Muffinki wyszły przepyszne, bardzo mi smakowały zarówno na ciepło jak i na zimno. W oryginalnym przepisie muffinki były posypane orzechami piniowymi - ja je zastąpiłam mozarellą która się pięknie przypiekła i sprawiła, że muffinki bardzo ładnie się prezentowały. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne