Muffinki z pieczarkami i serem mozarella


Składniki:

Muffinki z pieczarkami i serem mozarella Suche składniki:
200 g mąki pszennej T 650
100 g mąki pszennej T 1850
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

Mokre składniki:
1 jajko
60 ml oliwy
300 ml mleka

25 małych pieczarek
2 łyżki masła
żółty ser - kostka o boku 5 cm i 2 cm na 2 cm
3 cm kawałek pory
12 łyżeczek mozarelli - ja kupiłam taką drobniutką kosteczkę
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

W jednej misce łączymy suche składniki a w drugej mokre.

Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, studzimy.
Ser żółty kroimy w drobną kosteczkę. Porę także w kosteczkę.
Dodajemy w/w pokrojone składniki do suchych i dokładnie mieszamy.

Mokre wlewamy do suchych, solimy, pieprzymy i mieszamy by się połączyły - ale ciasto ma mieć grudki.

Nakładamy do papilotek tak do 3/4 wysokości, na każdą porcję ciasta nakładamy po łyżeczce mozarelli.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 30 minut.



Przepis na te muffinki znlazłam u Kingi która prowadzi bloga www.kingawkuchni.blogspot.com... lekko go zmieniłam i zrobiłam.

Muffinki wyszły przepyszne, bardzo mi smakowały zarówno na ciepło jak i na zimno.

W oryginalnym przepisie muffinki były posypane orzechami piniowymi - ja je zastąpiłam mozarellą która się pięknie przypiekła i sprawiła, że muffinki bardzo ładnie się prezentowały.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne