Muffinki bananoweSkładniki: Składniki mokre: 30 g masła 60 g płynnego miodu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Składniki suche: 150 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu szczytpa soli 2 duże, bardzo dojrzałe banany |
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 190'C. Roztapiamy w rondelku masło, miód oraz ekstrakt, odstawiamy by ostygło. W miseczce rozgniatamy banany a w drugiej łączymy wszytskie suche składniki. Banany łączymy z roztopionym masłem a następnie dodajemy do sypkich składników. Mieszamy kilka razy by się połaczyły ale pamiętając o tym, że im bardziej grudkowate ciasto tym lepsze muffinki. Wykładamy blachę na muffinki papilotkamii nakładamy ciasto tak do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut. Po wyjęciu odstawiamy na 5 minut a nastepnie wyjmujemy muffinki i studzimy na kratce. Wróciłam po dość długiej przerwie :) i musiałam się z Wami podzielić tym przepisem na rewelacyjne muffinki z bananami. Przepis pochodzi z książki Nigelli " Jak być domową boginią". Muffinki to chyba najprostsze do przygotowania babeczki - kilka składników niedbałe mieszanie i mamy pyszne słodkości. Te są rewelacyjne, pachną cynamonem i bananami - nie są za słodkie są takie w sam raz do kawy czy herbaty. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne