Muffinki bananowe


Składniki:

Muffinki bananowe Składniki mokre:
30 g masła
60 g płynnego miodu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki suche:
150 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczytpa soli

2 duże, bardzo dojrzałe banany


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 190'C.
Roztapiamy w rondelku masło, miód oraz ekstrakt, odstawiamy by ostygło.

W miseczce rozgniatamy banany a w drugiej łączymy wszytskie suche składniki.

Banany łączymy z roztopionym masłem a następnie dodajemy do sypkich składników.

Mieszamy kilka razy by się połaczyły ale pamiętając o tym, że im bardziej grudkowate ciasto tym lepsze muffinki.

Wykładamy blachę na muffinki papilotkamii nakładamy ciasto tak do 2/3 wysokości.

Pieczemy około 25 minut. Po wyjęciu odstawiamy na 5 minut a nastepnie wyjmujemy muffinki i studzimy na kratce.



Wróciłam po dość długiej przerwie :) i musiałam się z Wami podzielić tym przepisem na rewelacyjne muffinki z bananami.

Przepis pochodzi z książki Nigelli " Jak być domową boginią".

Muffinki to chyba najprostsze do przygotowania babeczki - kilka składników niedbałe mieszanie i mamy pyszne słodkości.

Te są rewelacyjne, pachną cynamonem i bananami - nie są za słodkie są takie w sam raz do kawy czy herbaty.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne