Retro rurki francuskie z waniliowym kremem na Tłusty CzwartekSkładniki: Ma¶lane ciasto: 300 g masła 100 g m±ki Podstawowe ciasto: 200 g m±ki 1/2 jajka 1/2 łyżki octu 3% 1/2 łyżeczki drobnej soli około 1/2 szklanki wody 1 jajko gruby cukier kryształ Waniliowy krem: 325 ml ¶mietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 laska wanilii 3 łyżki cukru pudru |
Sposób przygotowania: Przygotowujemy m±¶lane ciasto - siekamy zimne masło z m±k± i szybko formujemy kulę. Ja włożyłam je do lodówki na czas przygotowania ciasta podstawowego bo było miękkie. Przesiewamy m±kę na ciasto podstawowe i ł±czymy z sol±, połow± jajka i octem. Stopniowo dolewamy wodę i zarabiamy ciasto - ma być miękkie i elastyczne jak na pierogi. Wyrabiamy i wałkujemy na kształt koła, na ¶rodku układamy rozwałkowane na kwadrat ciasto ma¶lane i składamy w kopertę - najpierw zakładamy boki a póĽniej składamy razem obie warstwy. Cało¶ć ponownie wałkujemy i składamy w kopertę a następnie zawijamy w folię spożywcz± i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Powtarzamy składanie, wałkowanie i chłodzenia ciasta jeszcze trzy razy. Nagrzewamy pierakrin do 200'C.Wałkujemy ciasto cienko na blacie lekko opruszonym m±k± i kroimy w długie paski o szeroko¶ci około 2 cm. Foremki na rurki owinęłam papierem do pieczenia a następnie na niego nawiajmy paski ciasta. Układamy je na blaszcze z papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu lekko studzimy i wyjmujemy fopremki - zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowujemy krem waniliowy - ubijamy na puszyst± mase serek marscapone z ziarenkami wanilii i cukrem pudrem. Osobno ubijamy ¶mietankę na sztywno. Ł±czymy obie masy i szprycujemy ni± rurki. Dzisiaj mamy Tłusty Czwartek i wszędzie pełno p±czków, faworków a ja postanowiłam zrobić rurki z kremem. Jaki¶ czas temu zobaczyłam je na blogu Komarki www.everycakeyoubake.blogspot.com... a dzisijeszy dzien był odpowiedni by je zrobić. Ciasto francuskie nie jest tak skomplikowane w przygotowaniu jak się powszechnie s±dzi. Jest bardzo przyjemne w obróbce i formowaniu. Rertro rurki z kremem waniliowym z serka marscapone s± rewelacyjne - i powiem Wam w sekrecie, iż nie zjadałam dzisiaj ani jednego p±czka ale nie pytajcie ile rurek za to zjadłam ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne