Retro rurki francuskie z waniliowym kremem na Tłusty Czwartek


Składniki:

Ma¶lane ciasto:
300 g masła
100 g m±ki

Podstawowe ciasto:
200 g m±ki
1/2 jajka
1/2 łyżki octu 3%
1/2 łyżeczki drobnej soli
około 1/2 szklanki wody

1 jajko
gruby cukier kryształ

Waniliowy krem:
325 ml ¶mietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 laska wanilii
3 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy m±¶lane ciasto - siekamy zimne masło z m±k± i szybko formujemy kulę. Ja włożyłam je do lodówki na czas przygotowania ciasta podstawowego bo było miękkie.

Przesiewamy m±kę na ciasto podstawowe i ł±czymy z sol±, połow± jajka i octem. Stopniowo dolewamy wodę i zarabiamy ciasto - ma być miękkie i elastyczne jak na pierogi.

Wyrabiamy i wałkujemy na kształt koła, na ¶rodku układamy rozwałkowane na kwadrat ciasto ma¶lane i składamy w kopertę - najpierw zakładamy boki a póĽniej składamy razem obie warstwy.

Cało¶ć ponownie wałkujemy i składamy w kopertę a następnie zawijamy w folię spożywcz± i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Powtarzamy składanie, wałkowanie i chłodzenia ciasta jeszcze trzy razy.

Nagrzewamy pierakrin do 200'C.Wałkujemy ciasto cienko na blacie lekko opruszonym m±k± i kroimy w długie paski o szeroko¶ci około 2 cm.

Foremki na rurki owinęłam papierem do pieczenia a następnie na niego nawiajmy paski ciasta. Układamy je na blaszcze z papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem.
Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Po wyjęciu lekko studzimy i wyjmujemy fopremki - zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowujemy krem waniliowy - ubijamy na puszyst± mase serek marscapone z ziarenkami wanilii i cukrem pudrem.
Osobno ubijamy ¶mietankę na sztywno.

Ł±czymy obie masy i szprycujemy ni± rurki.



Dzisiaj mamy Tłusty Czwartek i wszędzie pełno p±czków, faworków a ja postanowiłam zrobić rurki z kremem.

Jaki¶ czas temu zobaczyłam je na blogu Komarki www.everycakeyoubake.blogspot.com...
a dzisijeszy dzien był odpowiedni by je zrobić.

Ciasto francuskie nie jest tak skomplikowane w przygotowaniu jak się powszechnie s±dzi. Jest bardzo przyjemne w obróbce i formowaniu.

Rertro rurki z kremem waniliowym z serka marscapone s± rewelacyjne - i powiem Wam w sekrecie, iż nie zjadałam dzisiaj ani jednego p±czka ale nie pytajcie ile rurek za to zjadłam ;)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne