Granola mega czekoladowa


Składniki:

Granola mega czekoladowa 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 i 1/4 szklanki płatków żytnich
3/4 szklanki płatków orkiszowych
sok z 1/2 pomarańczy
sok z 1 limonki
100 g miodu
100 g solonych orzeszków ziemnych
50 g migdałów
50 g płatków kokosowych
6 kostek białej czekolady
6 kostek gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

Wszytskie gatunki płatków łączymy, dodajemy orzechy i migdały - możecie je posiekać lub dać całe jak lubicie.

W garnuszku rozpuszczamy miód z sokiem z pomarańzy i limonki - lekko studzimy a następnie zalewamy płatki. Dokładnie mieszamy i wykładamy granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-30 minut mieszając od czasu do czasu. Granola ma być chrupka i sucha.

wyjmujemy z piekarnika i na goracą dajemy posiekana białą czekoladę i szybko mieszamy. Czekolada oblepi nam granolę.
Gdy wstygnie to dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i płatki kokosowe. Całość mieszamy i przekładamy do szklanego hermetycznego pojemnika.



Miałam w planach zrobić coś innego na Czekoladowy Weekend który organizuje Beatka z bloga www.beawkuchni.com... ale choroba pokrzyżowała mi plany.

Miałam w zanadrzu do wstawienia przepis na tą granolę i tym sposobem udało mi się dołączyć do miedzyblogowej zabawy :)Z czego cieszę się bardzo.

Granola podwójnie czekoladowa jest rewelacyjna ja jem ją z naturalnym jogurtem - polecam Wam jej zrobienie bo naprawdę warto :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne