Granola mega czekoladowaSkładniki: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1 i 1/4 szklanki płatków żytnich 3/4 szklanki płatków orkiszowych sok z 1/2 pomarańczy sok z 1 limonki 100 g miodu 100 g solonych orzeszków ziemnych 50 g migdałów 50 g płatków kokosowych 6 kostek białej czekolady 6 kostek gorzkiej czekolady |
Sposób przygotowania: Wszytskie gatunki płatków łączymy, dodajemy orzechy i migdały - możecie je posiekać lub dać całe jak lubicie. W garnuszku rozpuszczamy miód z sokiem z pomarańzy i limonki - lekko studzimy a następnie zalewamy płatki. Dokładnie mieszamy i wykładamy granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-30 minut mieszając od czasu do czasu. Granola ma być chrupka i sucha. wyjmujemy z piekarnika i na goracą dajemy posiekana białą czekoladę i szybko mieszamy. Czekolada oblepi nam granolę. Gdy wstygnie to dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i płatki kokosowe. Całość mieszamy i przekładamy do szklanego hermetycznego pojemnika. Miałam w planach zrobić coś innego na Czekoladowy Weekend który organizuje Beatka z bloga www.beawkuchni.com... ale choroba pokrzyżowała mi plany. Miałam w zanadrzu do wstawienia przepis na tą granolę i tym sposobem udało mi się dołączyć do miedzyblogowej zabawy :)Z czego cieszę się bardzo. Granola podwójnie czekoladowa jest rewelacyjna ja jem ją z naturalnym jogurtem - polecam Wam jej zrobienie bo naprawdę warto :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne