Chleb półrazowySkładniki: 250 g m±ki pszennej razowej 250 g m±ki pszennej chlebowej 1 łyżeczka drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soli 20 g drożdży ¶wieżych lub 10 g drożdży suchych 2 łyżki oleju słonecznikowego 300 ml letniej wody |
Sposób przygotowania: Drożdze rozpuszczamy w 100 ml wody z cukerm i zostawiamy an chwilę by zaczęły bablować. W misce ł±czymy obie m±ki i sól. Stopniowo dodajemy olej, pozostał± wodę i rozcznyn. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci - na około 1-1,5 godziny. Następnie krótko wyrabiamy, przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wywsypanej otębami. Przykrywamy ¶ciereczk± i ponownie odstawiamy do wyrastania aż podwoi objęto¶ć. Nagrzewamy piekarnik do 200'C - przed włożeniem chlaba do piekarnika możecie go posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżk± mleka. Chleb pieczemy 30-35 minut i studzimy na kratce. Smacznego :) Pyszny i bardzo prosty, zdrowy chlebek taki codzienny. To dobra alternmatywa gdy zapomnieli¶cie dokarmić zakwas a chleb się Wam skończył - jak to było u mnie ;) Przepis pochodzi z ksi±żki Sary Lewis z "The bread book" a pokazała go u siebie Dorotka z bloga www.mojewypieki.blox.pl. Niestety zapodziałam gdzie¶ zdjęcie - upiekę jeszcze raz ten chlebek i zrobię zdjęcie to je wstawię :) Edycja 01.03.2012 - jak obiecałam tak i zrobiłam, upiekłam dzisiaj chleb i wstawiam zdjęcie :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne