Chleb półrazowy


Składniki:

250 g m±ki pszennej razowej
250 g m±ki pszennej chlebowej
1 łyżeczka drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soli
20 g drożdży ¶wieżych lub 10 g drożdży suchych
2 łyżki oleju słonecznikowego
300 ml letniej wody


Sposób przygotowania:

Drożdze rozpuszczamy w 100 ml wody z cukerm i zostawiamy an chwilę by zaczęły bablować.

W misce ł±czymy obie m±ki i sól. Stopniowo dodajemy olej, pozostał± wodę i rozcznyn. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci - na około 1-1,5 godziny.

Następnie krótko wyrabiamy, przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wywsypanej otębami. Przykrywamy ¶ciereczk± i ponownie odstawiamy do wyrastania aż podwoi objęto¶ć.

Nagrzewamy piekarnik do 200'C - przed włożeniem chlaba do piekarnika możecie go posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżk± mleka. Chleb pieczemy 30-35 minut i studzimy na kratce.

Smacznego :)



Pyszny i bardzo prosty, zdrowy chlebek taki codzienny. To dobra alternmatywa gdy zapomnieli¶cie dokarmić zakwas a chleb się Wam skończył - jak to było u mnie ;)

Przepis pochodzi z ksi±żki Sary Lewis z "The bread book" a pokazała go u siebie Dorotka z bloga www.mojewypieki.blox.pl.

Niestety zapodziałam gdzie¶ zdjęcie - upiekę jeszcze raz ten chlebek i zrobię zdjęcie to je wstawię :)

Edycja 01.03.2012 - jak obiecałam tak i zrobiłam, upiekłam dzisiaj chleb i wstawiam zdjęcie :)






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne