Aromatyzowane cukry - pomarańczowy, cytrynowy i limonkowy


Składniki:

1 pomarańcza
2 cytryny
2 limonki
drobny cukier około 600 g


Sposób przygotowania:

Cytrusy dokładnie szorujemy no chyba, że macie dostęp do nie pryskanych co niestety u nas w Polsce jest chyba nie możliwe.

Ścieramy skórki z owoców i łączymy każdą osobno z cukrem. Mieszamy i zostawiamy na około 30 minut by skórki wyschły.

Przesypujemy do szczelnego pojemnika i ostawiamy by cukier przeszedł aromatem skórek.



Jak ja to mówię potrzeba matką wynalazków - za każdym razem gdy zrobię sobie coś takiego czego nie można dostać w sklepach cieszę się jak małe dzieco które dostanie nową zabawkę.

Moje cukry już stoją dobry miesiąc - pachną obłędnie, tak sobie myślę że sprawdzą się w sernikach czy też zmielone na puder którym można posypać zwykłe kruche ciasteczka.

Zrobiłam jeszcze jeden aromatyzowany cukier ale o nm może jutro ;)

Zrobiłam jeszcze cukier mandarynkowy - obrałam manadrynkę, dobrze ususzyłam skórki i dodałam do 200 g drobnego cukru.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne