Aromatyzowane cukry - pomarańczowy, cytrynowy i limonkowySkładniki: 1 pomarańcza 2 cytryny 2 limonki drobny cukier około 600 g |
Sposób przygotowania: Cytrusy dokładnie szorujemy no chyba, że macie dostęp do nie pryskanych co niestety u nas w Polsce jest chyba nie możliwe. Ścieramy skórki z owoców i łączymy każdą osobno z cukrem. Mieszamy i zostawiamy na około 30 minut by skórki wyschły. Przesypujemy do szczelnego pojemnika i ostawiamy by cukier przeszedł aromatem skórek. Jak ja to mówię potrzeba matką wynalazków - za każdym razem gdy zrobię sobie coś takiego czego nie można dostać w sklepach cieszę się jak małe dzieco które dostanie nową zabawkę. Moje cukry już stoją dobry miesiąc - pachną obłędnie, tak sobie myślę że sprawdzą się w sernikach czy też zmielone na puder którym można posypać zwykłe kruche ciasteczka. Zrobiłam jeszcze jeden aromatyzowany cukier ale o nm może jutro ;) Zrobiłam jeszcze cukier mandarynkowy - obrałam manadrynkę, dobrze ususzyłam skórki i dodałam do 200 g drobnego cukru. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne