Nalewka zimowa


Składniki:

Nalewka zimowa 500 ml dobrej czystej wódki
1 łyżeczka całych nasion kolendry
3 nasiona kardamonu rozgniecione w moździerzu
1/2 łyżeczki nasion kminku
1 laska cynamonu
1 suszona czerwona papryczka chili


Sposób przygotowania:

Butelkę dokładnie wyparzamy i suszymy.
Wrzucamy wszystkie przyprawy i całość zalewamy wódką.

Zakręcamy butelkę i odstawiamy nalewkę w chłodne i ciemne miejsce by naciągnęła aromatem przypraw.



Znacie mnie już troche i wiecie jak lubię takie domowe hand made ;) Musiałam zrobić tą aromatyzowaną wódkę jak tylko zobaczyłam przepis w książce "Nigella świątecznie".

Pięknie wygląda wódka z tymi dodatkami, stopniowo nabierając bursztynowej barwy od kory cynamonu i lekkiej ostrości od papryczki.

Zapach jest iście świąteczny - cynamon, kardamon. Nalewkę należy przygotować miesiąc przed wypiciem a zużyć w ciągu roku. Ale czy ona tyle wytrzyma ;)

Można ją pić samą, albo jako dodatek do martini albo z sokiem pomidorowym, szczyptą soli i sosem worchester jako świąteczną krwawą Mary. Choć wcale nie potrzeba świąt by się napić takiej pysznej nalewki.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne