Nalewka zimowaSkładniki: 500 ml dobrej czystej wódki 1 łyżeczka całych nasion kolendry 3 nasiona kardamonu rozgniecione w moździerzu 1/2 łyżeczki nasion kminku 1 laska cynamonu 1 suszona czerwona papryczka chili |
Sposób przygotowania: Butelkę dokładnie wyparzamy i suszymy. Wrzucamy wszystkie przyprawy i całość zalewamy wódką. Zakręcamy butelkę i odstawiamy nalewkę w chłodne i ciemne miejsce by naciągnęła aromatem przypraw. Znacie mnie już troche i wiecie jak lubię takie domowe hand made ;) Musiałam zrobić tą aromatyzowaną wódkę jak tylko zobaczyłam przepis w książce "Nigella świątecznie". Pięknie wygląda wódka z tymi dodatkami, stopniowo nabierając bursztynowej barwy od kory cynamonu i lekkiej ostrości od papryczki. Zapach jest iście świąteczny - cynamon, kardamon. Nalewkę należy przygotować miesiąc przed wypiciem a zużyć w ciągu roku. Ale czy ona tyle wytrzyma ;) Można ją pić samą, albo jako dodatek do martini albo z sokiem pomidorowym, szczyptą soli i sosem worchester jako świąteczną krwawą Mary. Choć wcale nie potrzeba świąt by się napić takiej pysznej nalewki. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne