Pszenny chleb z płatkami owsianymi Weekendowa Piekarnia 125Składniki: ![]() 1,5 szklanki wody - do ugotowania płatków 14 g suszonych drożdży 1/2 szklanki wody - do rozpusszczenia drożdży 1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka soli 3,5 szklanki mąki pszennej plus 1 szklanka 1/4 szklanki płatków owsianych - do dekoracji |
Sposób przygotowania: Płatki owsiane gotujemy na małym ogniu, aż płatki wypiją całą wodę i zmiękną. Studzimy. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i odstawiamy by zaczeły bąblować. A naśtępnie wlewamy je do płatków - nie mogą być gorące a tylko lekko ciepłe. Dodajemy sól, brązowy cukier, mleko i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy 3,5 szklanki mąki i wyrabiamy łyżką. Przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy około 5 minut dodając pozostałą szklankę mąki. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Eormujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by wyrastało. Keksówkę smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia.. Ciasto przebijamy i lekko wyrabiamy na omączonym blacie przez około minutę a następnie dzielimy na dwie części. Pierwszą rozciągamy na prostokąt o długości takiej jak forma do pieczenia i rolujemy. Wkładamy do blaszki złączeniem w dół. Drugą część dzielimy na trzy części i z każdej robimy wałek a następnie splatamy warkocz. Na blat wysypujemy płatki owsiane. Warkocz lekko skrapiamy wodą - ja o tym muszę się Wam przyznac zapomniałam - i lekko dociskamy do płatków. Odwracamy go płatkami do góry i układamy na zrolowane ciasto w keksówce, dociskamy by ciasta się połączyły. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180-200'C. Wkładamy chleb i pieczemy około 45 minut - wbity w niego patyczek ma być suchy. Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w piekarniku a następnie wyjmujemy, wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce kuchennej. Kroimy po upływie co najmniej 30 minut. W końcu udało mi się wstawić zaległy mój wypiek - chleb ten upiekłam już jakiś czas temu ale brakowało czasu by się nim pochwalić. Chleb jest przepyszny z ogromną ilością płatków owsianych - ja je bardzo lubię wiec chleb mi bardzo przypadł do gustu. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne