Pszenny chleb z płatkami owsianymi Weekendowa Piekarnia 125


Składniki:

1 szklanka płatków owsianych (z czubkiem)
1,5 szklanki wody - do ugotowania płatków
14 g suszonych drożdży
1/2 szklanki wody - do rozpusszczenia drożdży
1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka soli
3,5 szklanki mąki pszennej plus 1 szklanka

1/4 szklanki płatków owsianych - do dekoracji


Sposób przygotowania:

Płatki owsiane gotujemy na małym ogniu, aż płatki wypiją całą wodę i zmiękną. Studzimy.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i odstawiamy by zaczeły bąblować. A naśtępnie wlewamy je do płatków - nie mogą być gorące a tylko lekko ciepłe.

Dodajemy sól, brązowy cukier, mleko i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy 3,5 szklanki mąki i wyrabiamy łyżką.

Przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy około 5 minut dodając pozostałą szklankę mąki. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
Eormujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by wyrastało.

Keksówkę smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia.. Ciasto przebijamy i lekko wyrabiamy na omączonym blacie przez około minutę a następnie dzielimy na dwie części.

Pierwszą rozciągamy na prostokąt o długości takiej jak forma do pieczenia i rolujemy. Wkładamy do blaszki złączeniem w dół.
Drugą część dzielimy na trzy części i z każdej robimy wałek a następnie splatamy warkocz.

Na blat wysypujemy płatki owsiane. Warkocz lekko skrapiamy wodą - ja o tym muszę się Wam przyznac zapomniałam - i lekko dociskamy do płatków.

Odwracamy go płatkami do góry i układamy na zrolowane ciasto w keksówce, dociskamy by ciasta się połączyły.

Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180-200'C. Wkładamy chleb i pieczemy około 45 minut - wbity w niego patyczek ma być suchy.
Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w piekarniku a następnie wyjmujemy, wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce kuchennej. Kroimy po upływie co najmniej 30 minut.



W końcu udało mi się wstawić zaległy mój wypiek - chleb ten upiekłam już jakiś czas temu ale brakowało czasu by się nim pochwalić.

Chleb jest przepyszny z ogromną ilością płatków owsianych - ja je bardzo lubię wiec chleb mi bardzo przypadł do gustu.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne