Rosemary - Knot Rolls Weekendowa Piekarnia 127


Składniki:

Rosemary - Knot Rolls Weekendowa Piekarnia 127 2 łyżeczki suszonych drożdży
250 ml wody
375 g mąki chlebowej
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek rozmarynu

Do posmarowania i posypania:
skórka otarta z połowy cytryny
pół łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
pół łyżeczki grubej soli morskiej
1 łyżeczka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

Suszone drożdże razem z mąką i solą wsypujemy do miski. Mieszamy razem i wlewamy wodę i oliwę z oliwek.

Zagniatamy ciasto na małej prędkości aż będzie elastyczne - około 5-10 minut.
Zbieramy ciasto w kulę i kładziemy w lekko posmarowanej oliwą misce. Odstawiamy do wyrastania na godzinę.

Wyjmujemy ciasto z miski i składamy raz. Dzielimy na osiem równych częsci i z każdej formujemy wałek który związujemy w supełek.

Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdą wbijamy gałązkę rozmarynu.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrastania na godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 200'C.
W miseczce łączymy skórkę z cytryny z drobno posiekanym rozmarynem i solą. Każdą bułeczkę smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy pachnącą mieszanką.
Pieczemy 15-20 minut.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Amber która prowadzi bloga www.kuchennymidrzwiami.blogspot.com.

Zaproponowała bułeczki Donny Hay z rozmarynem który uwielbiam. Wiec jakbym mogła ich nie upiec.

Nie wiem czy tak jest ale odniosłam wrażenie, iż za każdym razem gdy piekę z użyciem drożdży suszonych moje wypieki są jakby ciut cięższe niż w przypadku użycia drożdży świeżych.

Postanowiłam upiec te bułeczki jeszcze raz tym razem z użyciem świeżych i zobaczę ;)

Bułeczki bardzo mi smakowały choć ja bym osobiście dodała do nich więcej rozmarynu.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne