Rosemary - Knot Rolls Weekendowa Piekarnia 127Składniki: 2 łyżeczki suszonych drożdży 250 ml wody 375 g mąki chlebowej 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek rozmarynu Do posmarowania i posypania: skórka otarta z połowy cytryny pół łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu pół łyżeczki grubej soli morskiej 1 łyżeczka oliwy z oliwek |
Sposób przygotowania: Suszone drożdże razem z mąką i solą wsypujemy do miski. Mieszamy razem i wlewamy wodę i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto na małej prędkości aż będzie elastyczne - około 5-10 minut. Zbieramy ciasto w kulę i kładziemy w lekko posmarowanej oliwą misce. Odstawiamy do wyrastania na godzinę. Wyjmujemy ciasto z miski i składamy raz. Dzielimy na osiem równych częsci i z każdej formujemy wałek który związujemy w supełek. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdą wbijamy gałązkę rozmarynu. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrastania na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200'C. W miseczce łączymy skórkę z cytryny z drobno posiekanym rozmarynem i solą. Każdą bułeczkę smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy pachnącą mieszanką. Pieczemy 15-20 minut. Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Amber która prowadzi bloga www.kuchennymidrzwiami.blogspot.com. Zaproponowała bułeczki Donny Hay z rozmarynem który uwielbiam. Wiec jakbym mogła ich nie upiec. Nie wiem czy tak jest ale odniosłam wrażenie, iż za każdym razem gdy piekę z użyciem drożdży suszonych moje wypieki są jakby ciut cięższe niż w przypadku użycia drożdży świeżych. Postanowiłam upiec te bułeczki jeszcze raz tym razem z użyciem świeżych i zobaczę ;) Bułeczki bardzo mi smakowały choć ja bym osobiście dodała do nich więcej rozmarynu. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne