Marynowana fetaSkładniki: ulubiony ser feta I wersja: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonych pomidorów II wersja: 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suzonego tymianku oliwa z oliwek |
Sposób przygotowania: Wyparzam dwa małe słoiczki i wkładamy do nich pokrojoną w kostkę fetę przesypując dodatkami. Zalewamy oliwą z oliwek i odstawiamy conajmniej na tydzień by aromaty się nawzajemy przeniknęły. Lubię ser feta taki normalny jao dodatek do sałatek i nie tylko. Ale postanowiłam zrobić swoją wersję marynowanego sera feta. Na początek dwa klasyczne zestawy ziół które pasują do siebie idealnie. Pomidory i czosnek - feta dzięki nim jest wyraźniejsza w smaku oraz bazylia, oregano i tymianek - ser na włoską nutkę. Gdy wstawicie do lodówki ten ser oliwa stanie się stała - a ogladając ostatnio program Jamiego Oliwiera dowiedziałam się, iż on smaruje taką zastygłą oliwą lekko ciepłą pajde chleba. Oliwa się rozpuści oddając swój aromat i smaki pieczywu- sprawdziłam pyszna :) Gdybyście chcieli uzyć oliwy jako bazę do dressingu do sałatki wystarczy na godzinke wyjąć ją z lodówki by wróciła do swojego płynnego stanu. Zachęcam Was do eksperymentowania z własnymi kompozycjami smakowymi :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne