Udka z kurczaka w ziołowej marynacieSkładniki: Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chili i liściem laurowym 3 łyżki oliwy Carotino 1 łyżka octu balsamicznego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy benedyktyńskiej do drobiu 2 łyżeczki ziół Małgorzatki 6 listków świeżego rozmarynu 6 listków świeżej szałwi sól 6 udek z kurczaka |
Sposób przygotowania: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skłądniki marynaty łączymy w miseczce - czosnek albo przeciskamy przez praskę albo ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach, szałwię i rozmaryn drobno siekamy. Mięso wkładamy do dużego woreczka strunowego i zalewamy marynatą. Dokładnie ją rozprowadzamy i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Wyjmujemy mięso i układamy w balszcze - ja piekłam je razem z ziemniakami i marchewką które doprawiłam przyprawą do ziemniaków i polałam oliwą carotino. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy z folią około 30-40 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 30-40 minut aż mięso się ładnie przyrumieni. Nakładamy na talerze razem z upieczoną marchewką i ziemniakami. Wymyśliłam sobie swoją marynatę do kurczaka i powiem Wam, że jest rewelacyjna. Mięso jest soczyste, mięciutkie i aromatyczne. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne