Udka z kurczaka w ziołowej marynacie


Składniki:

Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chili i liściem laurowym
3 łyżki oliwy Carotino
1 łyżka octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy benedyktyńskiej do drobiu
2 łyżeczki ziół Małgorzatki
6 listków świeżego rozmarynu
6 listków świeżej szałwi
sól

6 udek z kurczaka


Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Skłądniki marynaty łączymy w miseczce - czosnek albo przeciskamy przez praskę albo ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach, szałwię i rozmaryn drobno siekamy.

Mięso wkładamy do dużego woreczka strunowego i zalewamy marynatą. Dokładnie ją rozprowadzamy i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Wyjmujemy mięso i układamy w balszcze - ja piekłam je razem z ziemniakami i marchewką które doprawiłam przyprawą do ziemniaków i polałam oliwą carotino.
Przykrywamy folią aluminiową.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy z folią około 30-40 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 30-40 minut aż mięso się ładnie przyrumieni.

Nakładamy na talerze razem z upieczoną marchewką i ziemniakami.



Wymyśliłam sobie swoją marynatę do kurczaka i powiem Wam, że jest rewelacyjna.

Mięso jest soczyste, mięciutkie i aromatyczne.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne