Bułki owsianeSkładniki: 200 g m±ki pszennej chlebowej 200 g m±ki owsianej 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 120 ml ciepłego mleka 175 ml ciepłej wody |
Sposób przygotowania: M±kę przesiewamy do miski razem z sol± i cukrem. Drożdze rozpuszczamy w mleku i wlewamy w wgłebienie w m±ce. Zostawiamy do zaszumowania sie drożdzy - około 10 minut. Wlewamy wodę i wyrabiamy miękie, wilgotne ciasto - w razie potrzeby podsypujemy mak±. Wyrabiamy około 10 minut. Ciasto wkładamy do miski nasmarowanej olejem i pozostawiamy na około 1,5 godziny do podwojenia objęto¶ci - górę przykrywamy foli± posmarowam± olejem. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę opruszon± m±k± i lekko wyrabiamy. Pozostawiamy do odpoczęcia na 5 minut. Dzielimy ciasto na 9 czę¶ci i formujemy bułeczkę, układamy na blaszcze na papierze do pieczenia w odstępach. Przykrywamy foli± z olejem i odstawiamy do wyro¶niecia aby były prawie dwa razy większe - na około 30 minut. Nacinamy bułeczki. Nagrzewamy piekranik do 230'C. Na dół wstawiamy blaszkę i wlewamy do niej 1 szklankę wody. Wstawiamy blaszkę z bułeczkami nad ni± i pieczemy około 25 minut. Kupiłam m±kę owsian± i muszę się Wam przyznac iż nie wiedziałam co z ni± mam zrobić. Znmodyfikowałam przepis na żytnie bułeczki i tak powstały moje owsiane bułki. Maj± nieco inny smak ale mi posmakowały - musze tylko dopracować lekko przepis by były bardziej puszyste. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne