Bułki owsiane


Składniki:

200 g m±ki pszennej chlebowej
200 g m±ki owsianej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
15 g drożdży
120 ml ciepłego mleka
175 ml ciepłej wody


Sposób przygotowania:

M±kę przesiewamy do miski razem z sol± i cukrem.
Drożdze rozpuszczamy w mleku i wlewamy w wgłebienie w m±ce. Zostawiamy do zaszumowania sie drożdzy - około 10 minut.

Wlewamy wodę i wyrabiamy miękie, wilgotne ciasto - w razie potrzeby podsypujemy mak±.
Wyrabiamy około 10 minut.

Ciasto wkładamy do miski nasmarowanej olejem i pozostawiamy na około 1,5 godziny do podwojenia objęto¶ci - górę przykrywamy foli± posmarowam± olejem.

Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę opruszon± m±k± i lekko wyrabiamy. Pozostawiamy do odpoczęcia na 5 minut.

Dzielimy ciasto na 9 czę¶ci i formujemy bułeczkę, układamy na blaszcze na papierze do pieczenia w odstępach. Przykrywamy foli± z olejem i odstawiamy do wyro¶niecia aby były prawie dwa razy większe - na około 30 minut.

Nacinamy bułeczki.
Nagrzewamy piekranik do 230'C. Na dół wstawiamy blaszkę i wlewamy do niej 1 szklankę wody. Wstawiamy blaszkę z bułeczkami nad ni± i pieczemy około 25 minut.



Kupiłam m±kę owsian± i muszę się Wam przyznac iż nie wiedziałam co z ni± mam zrobić.
Znmodyfikowałam przepis na żytnie bułeczki i tak powstały moje owsiane bułki.

Maj± nieco inny smak ale mi posmakowały - musze tylko dopracować lekko przepis by były bardziej puszyste.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne