Bułki kukurydzianeSkładniki: 1 i 1/4 szklanki ma¶lanki 1 i 3/4 łyżeczki soli 2/3 szklanki m±ki żółtej kukurydzianej 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 duże jajko 3,5 do 4 szklanek m±ki pszennej łyżka oliwy opakowanie suszonych drożdży - ja dałam 25 g ¶wieżych drożdży |
Sposób przygotowania: Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie . M±kę pszenn± przesiewamy do dużej miski (3,5 szklanki), dodajemy m±kę kukurydzian±, sól. Ma¶lankę ł±czymy z jajkiem oraz oliw± - ja to lekko roztrzepałam widelcem. Wlewamy mieszaninę do m±ki dodaj±c wodę z drożdżami. Wyrabiamy około 10 minut aż ciasto będzie jednolite, gładkie i bedzie odchodziło od brzegów miski - ja dosypałam jeszcze te pół szklanki m±ki bo moje ciasto się bardzo kleiło. Miskę smarujemy oliw±, wkładamy ciasto z którego formujemy kulę i odstawiamy na 1,5 godziny - ma podwoić objęto¶ć. Dzielimy ciasto na około 16 czę¶ci i formujemy bułeczki. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na około 40 minut. Nacinamy bułeczki na krzyż i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 195'C. Pieczemy przez około 18-20 minut - można je posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam u Gosi z bloga www.mojeekspresjekulinarne.blox.pl. Bułeczki s± mięciutkie, lekko żółte. W sumie to upiekłam je z czystej ciekawo¶ci i przez pomyłkę wiem jak to zabrzmiało ale już tłumaczę:) Szukałam przepisu na bułeczki z m±k± owsian± i nie wiem co mi się pomyliło, że stwierdziłam, że z m±k± kukurydzian± mam szukać :) Ale wcale nie żałuję tej mojej "pomyłki" ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne