Kluski leniwe


Składniki:

Kluski leniwe 250 g serka philadelphia
1 jajko
mąka
szczytpa soli

Sos jagodowy:
szklanka jagód - dałam mrożone
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego z naturalną wanilią
1 łyżka słodkiej śmietanki 30%

jogurt naturalny


Sposób przygotowania:

Do miski przekładamy ser, wbijamy jajko i rozcieramy łyżką na gładką masę.
Dodajemy mąkę - nie podałam jej ilości gdyż zależy ona od rodzaju sera jakiego użyjecie do klusek. Ciasto ma być ścisłe.

Wałkujemy na grubość około 7-8 mm. Ja powycinałam z nich gwiazdki.

Wrzucamy na lekko osoloną wodę i gotujemy do wypłynięcia.

Do garnuszka wrzucamy jagody, sórkę cytrynową i cukier - zagotowujemy i lekko redukujemy. Dodajemy śmietankę i chwilkę gotujemy by sos nam zgęstniał.

Na talerzu rozmazujemy sos jagodowy a pomiędzy nim jogurt. Układamy kluski które posypujemy odrobiną cukru demerara.



Muszę się Wam przyznac iż po raz pierwszy w życiu zrobiłam kluski leniwe.
Nie wiem dlaczego ich wcześniej nie robiłam gdyż są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Zainspirowałam się programem który ogladałam na kanale Kuchnia Tv. Stamtąd pomysł na sos jagodowy i sposób ich podania.

Tak podanym kluskom nie oprze się najwiekszy niejadek i to dobry sposób na "przemycenie" białego sera w diecie dzieci.

Możecie popdać te kluski z dowolnym sosem czy to truskawkowym czy malinowym, albo z masłem i cukrem albo z sosem czekoladowym, toffi.

Albo z podsmażoną cebulką z boczkiem lub odsmażone na masełku na patelni. Wariantów jest mnóstwo.

Przepis zgłaszam do akcji "Waniliowy weekend III" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com...




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne