Kluski leniweSkładniki: ![]() 1 jajko mąka szczytpa soli Sos jagodowy: szklanka jagód - dałam mrożone 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego z naturalną wanilią 1 łyżka słodkiej śmietanki 30% jogurt naturalny |
Sposób przygotowania: Do miski przekładamy ser, wbijamy jajko i rozcieramy łyżką na gładką masę. Dodajemy mąkę - nie podałam jej ilości gdyż zależy ona od rodzaju sera jakiego użyjecie do klusek. Ciasto ma być ścisłe. Wałkujemy na grubość około 7-8 mm. Ja powycinałam z nich gwiazdki. Wrzucamy na lekko osoloną wodę i gotujemy do wypłynięcia. Do garnuszka wrzucamy jagody, sórkę cytrynową i cukier - zagotowujemy i lekko redukujemy. Dodajemy śmietankę i chwilkę gotujemy by sos nam zgęstniał. Na talerzu rozmazujemy sos jagodowy a pomiędzy nim jogurt. Układamy kluski które posypujemy odrobiną cukru demerara. Muszę się Wam przyznac iż po raz pierwszy w życiu zrobiłam kluski leniwe. Nie wiem dlaczego ich wcześniej nie robiłam gdyż są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zainspirowałam się programem który ogladałam na kanale Kuchnia Tv. Stamtąd pomysł na sos jagodowy i sposób ich podania. Tak podanym kluskom nie oprze się najwiekszy niejadek i to dobry sposób na "przemycenie" białego sera w diecie dzieci. Możecie popdać te kluski z dowolnym sosem czy to truskawkowym czy malinowym, albo z masłem i cukrem albo z sosem czekoladowym, toffi. Albo z podsmażoną cebulką z boczkiem lub odsmażone na masełku na patelni. Wariantów jest mnóstwo. Przepis zgłaszam do akcji "Waniliowy weekend III" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne