Bochen słonecznikowy na zakwasie Weekendowa Piekarnia 127


Składniki:

350 g dojrzałego pszennego zakwasu 100% hydracji - dałam żytni
300 g m±ki pszennej pełnoziarnistej 14,3 g białka
100 g m±ki pszennej chlebowej
150 g m±ki żytniej razowej T 2000
150 g m±ki żytniej T 720
150 g m±ki pszennej graham T 1850
455 g wody
10 g morskiej soli
120 g uprażonych nasion słonecznika


Sposób przygotowania:

Ł±czymy wszystkie m±ki w misce z wod± i wyrabiamy w mikserze przez 2 minuty na wolych obrotach. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut.

Dodajemy zakwas i sól, wyrabiamy przez 5 minut zmieniaj±c obroty co minutę z ¶rednich na wolne.

Wsypujemy ziarna (mał± gar¶ć zostawiamy) i wyrabiamy przez 2 minuty aż będ± dobrze poł±czone z ciastem.

Odstawiamy ciasto chlebowe do wyrastania na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie mieszamy je mikserem tak z 5 obrotów by uwolnić gazy.

Po wyro¶nięciu przekładamy ciasto na stolnicę, składamy w kopertę, odwracamy do góry nogami i zostawiamy by odpoczęło 20 minut.

Odłożon± garstkę nasion słonecznika wysypujemy na dno koszyka do wyrastania dobrze wysypanego m±k±. Formujemy bochenek i wkładamy do koszyka na dwie godziny by ponownie wyrósł.

Chleb jest gotowy do pieczenia jeżeli wgłębienie zrobione palcem nie sprężynuje.
Godzinę przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 260'C - ja nagrzałam razem z kamieniem do pieczenia.

Wstawiamy bochenek do naparowanego piekarnika, obniżamy temperaturę do 220'C i pieczemy przez 40 minut.

Studzimy na kratce do pieczenia.



Gospodyni± tego wydania Weekendowej Piekarni jest Amber która prowadzi bloga www.kuchennymidrzwiami.blogspot.com.

Drug± propozycj± jest chleb który powinien być zrobiony na zakawasie pszennym - ja się pomyliłam i zrobiłam na żytnim, dlatego mój chleb jest ciut ciemniejszy.

Chleb nie sprawiał mi kłopotów, ładnie wyrastał - bardzo lubię chleby z ziarnami i ten upiekę jeszcze nie raz.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne