Bochen słonecznikowy na zakwasie Weekendowa Piekarnia 127Składniki: 350 g dojrzałego pszennego zakwasu 100% hydracji - dałam żytni 300 g m±ki pszennej pełnoziarnistej 14,3 g białka 100 g m±ki pszennej chlebowej 150 g m±ki żytniej razowej T 2000 150 g m±ki żytniej T 720 150 g m±ki pszennej graham T 1850 455 g wody 10 g morskiej soli 120 g uprażonych nasion słonecznika |
Sposób przygotowania: Ł±czymy wszystkie m±ki w misce z wod± i wyrabiamy w mikserze przez 2 minuty na wolych obrotach. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Dodajemy zakwas i sól, wyrabiamy przez 5 minut zmieniaj±c obroty co minutę z ¶rednich na wolne. Wsypujemy ziarna (mał± gar¶ć zostawiamy) i wyrabiamy przez 2 minuty aż będ± dobrze poł±czone z ciastem. Odstawiamy ciasto chlebowe do wyrastania na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie mieszamy je mikserem tak z 5 obrotów by uwolnić gazy. Po wyro¶nięciu przekładamy ciasto na stolnicę, składamy w kopertę, odwracamy do góry nogami i zostawiamy by odpoczęło 20 minut. Odłożon± garstkę nasion słonecznika wysypujemy na dno koszyka do wyrastania dobrze wysypanego m±k±. Formujemy bochenek i wkładamy do koszyka na dwie godziny by ponownie wyrósł. Chleb jest gotowy do pieczenia jeżeli wgłębienie zrobione palcem nie sprężynuje. Godzinę przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 260'C - ja nagrzałam razem z kamieniem do pieczenia. Wstawiamy bochenek do naparowanego piekarnika, obniżamy temperaturę do 220'C i pieczemy przez 40 minut. Studzimy na kratce do pieczenia. Gospodyni± tego wydania Weekendowej Piekarni jest Amber która prowadzi bloga www.kuchennymidrzwiami.blogspot.com. Drug± propozycj± jest chleb który powinien być zrobiony na zakawasie pszennym - ja się pomyliłam i zrobiłam na żytnim, dlatego mój chleb jest ciut ciemniejszy. Chleb nie sprawiał mi kłopotów, ładnie wyrastał - bardzo lubię chleby z ziarnami i ten upiekę jeszcze nie raz. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne