Mus z szynki Olgi Smile


Składniki:

Mus z szynki Olgi Smile 250 g gotowanej szynki
300 ml wywaru warzywnego lub rosołu
50 ml białego wina półwytrawnego lub półsłodkiego - dałam gin
3 łyżki słodkiej śmietany
3 łyżki żelatyny
biały lub czarny pieprz


Sposób przygotowania:

W garnku gotujemy wywar z alkoholem - około 15 minut aż alkohol wyparuje. Dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją do całkowitego rozpuszczenia.

Do malaksera wrzucamy pokrojoną na drobniejsze kawałeczki szynkę, wlewamy śmietanę.
Całość zalewamy wywarem z żelatyną i miksujemy na gładką masę.

Zmiksowany mus przekładamy do małych foremek - ja użyłam silikonowej formy na babeczki. Wkładamy do lodówki do stężęnia.



Przepis na ten mus zobaczyłam już w zeszłym roku u Olgi Smile która prowadzi stronę www.olgasmile.com... ale jakoś go nie zrobiłam.
W tym roku musiałam to nadrobić :)

Mus z szynki wyszedł rewelacyjny, jestem bardzo zaskoczona i jego smakiem i konsystencją.

Bardzo mi smakował podany z żurawinowym chrzanem - połączyłam swoją żurawinę z orzechami z utartym chrzanem.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne