Mus z szynki Olgi SmileSkładniki: 250 g gotowanej szynki 300 ml wywaru warzywnego lub rosołu 50 ml białego wina półwytrawnego lub półsłodkiego - dałam gin 3 łyżki słodkiej śmietany 3 łyżki żelatyny biały lub czarny pieprz |
Sposób przygotowania: W garnku gotujemy wywar z alkoholem - około 15 minut aż alkohol wyparuje. Dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją do całkowitego rozpuszczenia. Do malaksera wrzucamy pokrojoną na drobniejsze kawałeczki szynkę, wlewamy śmietanę. Całość zalewamy wywarem z żelatyną i miksujemy na gładką masę. Zmiksowany mus przekładamy do małych foremek - ja użyłam silikonowej formy na babeczki. Wkładamy do lodówki do stężęnia. Przepis na ten mus zobaczyłam już w zeszłym roku u Olgi Smile która prowadzi stronę www.olgasmile.com... ale jakoś go nie zrobiłam. W tym roku musiałam to nadrobić :) Mus z szynki wyszedł rewelacyjny, jestem bardzo zaskoczona i jego smakiem i konsystencją. Bardzo mi smakował podany z żurawinowym chrzanem - połączyłam swoją żurawinę z orzechami z utartym chrzanem. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne