Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami


Składniki:

Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami 700 g filetu z indyka
1 łyżka pesto czerwonego
7 plastrów sera żółtego
15-20 suszonych pomidorów
sól świąteczna
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,13,w,00...
pieprz ziołowy
przyprawa Kalabria zioła Italii
1 łyżeczka pasty czosnkowej


Sposób przygotowania:

Filet rozbijamy tak by otrzymać owalny płat o grubości około 1 cm. Smarujemy pastą czosnkową ale tylko od tej strony która będzie w środku, posypujemy z dwóch stron przyprawami.
Zwijamy i odstawiamy najlepiej na cała noc do lodówki.

Rozkładamy mięso i układamy na nim obok siebie plasterki sera tak by pokryły je całe.

Na nim kładziemy suszone pomidory i pomagając sobie folią spożywczą ciasno zwijamy roladę - ja zwijam wzdłóż krótszego boku zawsze.

Obwiązujemy sznurkiem - tak dla pewności by się nam nie rozwaliła.
Wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy klipsami i wkładamy do nagrzanego do 160'C piekarnika na około 20-30 minut.

Po upieczeniu zostawiamy w rekawie az całkowicie ostygnie.
Można także od razu wyjąc roladę i podać ja na ciepło.



Rolada ta zrobiła prawdziwą furrorę na wielkanocnym stole - wcale się nie dziwię bo jest przepyszna.

Lekka, a przede wszystkim nie sucha - suszone pomidory, przyprawy i ser żółty przenoszą smakiem w stronę kraju z bucikiem.

Jestem z niej bardzo dumna sczególnie dlatego, iż wymyśliłam ją sobie sama:)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne