Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidoramiSkładniki: ![]() 1 łyżka pesto czerwonego 7 plastrów sera żółtego 15-20 suszonych pomidorów sól świąteczna www.ewelosa.pl/?przepisy,0,13,w,00... pieprz ziołowy przyprawa Kalabria zioła Italii 1 łyżeczka pasty czosnkowej |
Sposób przygotowania: Filet rozbijamy tak by otrzymać owalny płat o grubości około 1 cm. Smarujemy pastą czosnkową ale tylko od tej strony która będzie w środku, posypujemy z dwóch stron przyprawami. Zwijamy i odstawiamy najlepiej na cała noc do lodówki. Rozkładamy mięso i układamy na nim obok siebie plasterki sera tak by pokryły je całe. Na nim kładziemy suszone pomidory i pomagając sobie folią spożywczą ciasno zwijamy roladę - ja zwijam wzdłóż krótszego boku zawsze. Obwiązujemy sznurkiem - tak dla pewności by się nam nie rozwaliła. Wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy klipsami i wkładamy do nagrzanego do 160'C piekarnika na około 20-30 minut. Po upieczeniu zostawiamy w rekawie az całkowicie ostygnie. Można także od razu wyjąc roladę i podać ja na ciepło. Rolada ta zrobiła prawdziwą furrorę na wielkanocnym stole - wcale się nie dziwię bo jest przepyszna. Lekka, a przede wszystkim nie sucha - suszone pomidory, przyprawy i ser żółty przenoszą smakiem w stronę kraju z bucikiem. Jestem z niej bardzo dumna sczególnie dlatego, iż wymyśliłam ją sobie sama:) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne