Marynowane cytryny


Składniki:

Marynowane cytryny 5 cytryn
200 g soli morskiej
2 listi laurowe
3 cm kawałek kory cynamonu
1/2 łyżeczki czarnuszki
1/2 łyżeczki tymianku
6 ziarenek czarnego pieprzu
6 ziarenek zielonego pieprzu
1/4 łyżeczki całych ziaren kolendry
5 paseczków suszonego chili
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00...


Sposób przygotowania:

W misce łączymy sól z przyprawami - korę cynamonu i listki laurowe łamiemy na mniejsze kawałeczki.

Cytryny nacinamy na krzyż ale tak nie do końca - nacieramy dokłądnie solą z przyprawami i wpychamy jej jak najwiecej w te nacięcia.

Cytryny układamy ciasno obok siebie w słoiku, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na trzy tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słojem by sól się rozpuszczała.

Gdy się już zamarynują wkładamy je do lodówki, można je trzymac do pół roku choć wątpię by tyle wytrzymały.


Marynowane cytryny to było to coś co zawsze chciałam zrobić ale jakoś nie mogłam się zebrać by się za to wziąźć. Intrygował mnie ich smak.

Wiec pewnej soboty je zrobiłam - przepisów na marynowane cytryny jest całe mnóstwo, ja poczytałam trochę i zrobiłam sobie swój:)

Nie zalewałam ich jak to jest w niektórych przepisach sokiem wyciśnietym z cytryn i w sumie dobrze, bo rozpuszczona sól w połączeniu z sokiem stworzyła wystarczającą ilość płynu.

Marynowane cytryny wyszły rewelacyjne, wiecie nie potrafię nawet opisać ich smaku to połaczenie kwaśnego, słonego z nutą przypraw. Dla mie osobiście ten smnak to odkrycie tego roku:)






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne