Papryka faszerowana bulgurem i tuńczykiem


Składniki:

2 czerwone papryki - podobnej wielkości
3/4 szklanki kaszki bulgur
1 puszka tuńczyka w oliwie
4 łyżki kukurydzy
1 łyżeczka domowej przyprawy do ryb
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00...
2 łyżki posiekanego koperku świeżego
5 suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy spod suzonych pomidorów
1 łyżeczka pasty krabowej
sól, pieprz
ser mozarella
ser grana padano


Sposób przygotowania:

Papryki dokładie myjemy, oszuszamy i kroimy na pół usuwając nasionka. Lekko solimy by puściły sok.

Kaszkę bulgur zalewamy wodą i odstawiamy by napęczniała. Gdy jest już gotowa to mieszamy ja widelcem, dodajemy całą puszkę tuńczyka razem z oliwą, kukurydzę, koperek, pokrojone w paski pomidorki z oliwą, pastę krabową, przyprawę do ryb, solimy i pieprzymy do smaku.

Całość dokładnie mieszamy i nakładamy do połowek papryk. Na górę każdej nafaszerowanej papryki kładziemy trochę sera mozarella i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C na około 10 minut.

Przed podaniem na talerzu posypujemy je świeżo startym serem grana padano.



Tą papryke robiłam już jakiś czas temu co widać po zdjęciu na którym w tle jest jeszcze śnieg ;)

Paryka wyszła rewelacyjna, nadzienie do niej wymyśliłam sama i jestem z tego pwodu bardzo dumna bo było strzłem w dziesiątkę jak to się mówi.

Całość idelanie do siebie pasuje a papryka nie jest taka miękka jak w pieczonej papryce nadzianej mięsem i ryżem tylko chrupiąca taka właśnie jak lubię najbardziej.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne