Chleb mleczny Pain au lait


Składniki:

Chleb mleczny Pain au lait 210 ml mleka
350 g dowolnej m±ki pszennej
2 łyżeczki drożdży suszonych instant - ja dałam 20 ¶wieżych
1 mała, niepełna łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
10 g miękkiego masła
1 łyżeczka soku z cytryny


Sposób przygotowania:

Mleko delikatnie podgrzewamy i wlewamy do miseczki. Rozpuszczamy w nim drożdże i zostawiamy na chwile by zaczęły b±blować.

Do miski robota dodajemy pozostałe składniki i wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto - ma być dosyć gęste i niezbyt klej±ce.
Odstawiamy na 30-40 minut by ciasto wyrosło.

Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułk± tart± albo kasz± mann±. Formujemy bochenek i wkładamy go do formy złaczeniem w dół. Odstawiamy na pół godziny by podrósł.

Piekarnik nagrzewamy do 180'C. Wstawiamy chleb i pieczemy około 30 minut.



Przepis na ten chleb znalazłam u Liski która prowadzi bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com.

Szybki, prosty chlebek który idealnie pasuje do domowej konfiturki czy dżemu lub sera białego.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne