Chleb mleczny Pain au laitSkładniki: 210 ml mleka 350 g dowolnej m±ki pszennej 2 łyżeczki drożdży suszonych instant - ja dałam 20 ¶wieżych 1 mała, niepełna łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 10 g miękkiego masła 1 łyżeczka soku z cytryny |
Sposób przygotowania: Mleko delikatnie podgrzewamy i wlewamy do miseczki. Rozpuszczamy w nim drożdże i zostawiamy na chwile by zaczęły b±blować. Do miski robota dodajemy pozostałe składniki i wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto - ma być dosyć gęste i niezbyt klej±ce. Odstawiamy na 30-40 minut by ciasto wyrosło. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułk± tart± albo kasz± mann±. Formujemy bochenek i wkładamy go do formy złaczeniem w dół. Odstawiamy na pół godziny by podrósł. Piekarnik nagrzewamy do 180'C. Wstawiamy chleb i pieczemy około 30 minut. Przepis na ten chleb znalazłam u Liski która prowadzi bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com. Szybki, prosty chlebek który idealnie pasuje do domowej konfiturki czy dżemu lub sera białego. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne