Udźce z kurczaka pieczone z marynowanymi cytrynami


Składniki:

5 udźców z kurczaka
1/4 marynowanej cytryny
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00...
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki przyprawy benedyktyńskiej do drobiu
3-4 łyżki oliwy z oliwek albo oleju


Sposób przygotowania:

Cytryny kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy tymianek, pieprz ziołowy, przyprawę benedyktyńską oraz oliwę- mieszamy dokładnie i zalewamy marynatą mięso.
Przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folia aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C - pieczemy około 20 minut. Zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze około 15 minut.



Skoro w końcu zrobiłam sobie marynowane cytryny mogę je wykorzystywać do przygotowania dań.

Na pierwszy raz zastosowałam je jako dodatek do kurczaka bo wg. mnie cytryna do niego pasuje jeszcze tymianek odrobina pieprzu ziołowego i przyprawy benedyktyńskiej i miałam rewelacyjne udźce z kurczaka na obiad.

Mięso było mięciutkie, aromatyczne, pachnace świeżością cytryny ale nie było kwaśne poprostu pyszne.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne