Muffinki baklava


Składniki:

Muffinki baklava 210 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
75 g drobnego cukru - można dać mniej
1 duże jajko
45 g stopionego masła
150 ml maślanki (albo 175 ml jogurtu naturalnego i 75 ml półtłustego mleka)

Nadzienie
100 g posiekanych orzechów włoskich
75 g cukru demerara
1 1/2 łyżeczki cynamonu
45 g stopionego masła

125 ml miodu do polania


Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200'C.
W małej miseczce łaczymy składniki nadzienia.

W wiekszej misce łaczymy wszystkie suche składniki muffinek.
Ubijamy trzepaczką jajko, stopione masło i maślankę.

Robimy wgłębienie w suchych składnikach i wlewamy płynne, delikatnie mieszamy tylko tyle by się połączyły składniki. Ciasto ma być grudkowate.

W formę na muffinki wkładamy papilotki i nakładamy ciasto do 1/3 wysokości, teraz kładziemy niepełną łyżkę nadzienia i znowu nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Posypujemy resztą nadzienia.

Pieczemy około 15 minut, wyjmujemy z piekarnika i układamy na kratce do pieczenia. Polewamy miodem.



Przepis na te muffinki pochodzi z książki Nigelli Lawson " Jak być domową boginią ".

To chyba najszybszy sposób by upiec coś gdy mamy niezapowioedzianych gości w sumie to pół godziny i mamy na stole małe słodkości do kawy czy herbaty.

Muffinki są przepyszne,mięciutkie a nadzienie bardzo przyjemnie chrupie.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne