Muffinki baklavaSkładniki: 210 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 75 g drobnego cukru - można dać mniej 1 duże jajko 45 g stopionego masła 150 ml maślanki (albo 175 ml jogurtu naturalnego i 75 ml półtłustego mleka) Nadzienie 100 g posiekanych orzechów włoskich 75 g cukru demerara 1 1/2 łyżeczki cynamonu 45 g stopionego masła 125 ml miodu do polania |
Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 200'C. W małej miseczce łaczymy składniki nadzienia. W wiekszej misce łaczymy wszystkie suche składniki muffinek. Ubijamy trzepaczką jajko, stopione masło i maślankę. Robimy wgłębienie w suchych składnikach i wlewamy płynne, delikatnie mieszamy tylko tyle by się połączyły składniki. Ciasto ma być grudkowate. W formę na muffinki wkładamy papilotki i nakładamy ciasto do 1/3 wysokości, teraz kładziemy niepełną łyżkę nadzienia i znowu nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Posypujemy resztą nadzienia. Pieczemy około 15 minut, wyjmujemy z piekarnika i układamy na kratce do pieczenia. Polewamy miodem. Przepis na te muffinki pochodzi z książki Nigelli Lawson " Jak być domową boginią ". To chyba najszybszy sposób by upiec coś gdy mamy niezapowioedzianych gości w sumie to pół godziny i mamy na stole małe słodkości do kawy czy herbaty. Muffinki są przepyszne,mięciutkie a nadzienie bardzo przyjemnie chrupie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne