Granola Ewelosy


Składniki:

Granola Ewelosy 1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka płatków orkiszowych
1/2 szklanki słonecznika
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki sezamu
3 łyżki wiórek kokosowych
3 łyżeczki suszonych jagód
1/2 szklanki suszonej żurawiny
2 suszone brzoskwinie
3 suszone gruszki
8 kostek kandyzowanego ananansu (dałam po 2 kostki żółte, zielone, czerwone, pomarańczowe)
5 daktyli
1/4 szklanki płatków migdałowych
1/4 szklanki posiekanych całych migdałów
6 śliwek suszonych
200 ml soku pomarańczowego
100 ml miodu - dałam lawendowy
2 łyżki oliwy z oliwek
70 g otrębów z truskawką
40 g otrebów ze śliwką


Sposób przygotowania:

W misce mieszamy płatki, pestki słonecznika, dyni, sezam, wiórki kokosowe,płatki migdałowe, posienkane mcałe migdały, suszone jagody i żurawinę.

Suszone brzoskiwnie, gruszki, daktyle, śliwki i ananas kroimy w kostkę. Dodajemy do miski z płatkai.

W garnuszku podgrzewamy sok, miód oraz oliwę tylko tyle by miód stał się płynny.
Zalewamy płynnymi składnikami mieszankę w misce i dokładnie całość mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - ja zawsze używam dość dużej by warstwa granoli była jak najcieńsza - przekładamy granole i wyrównujemy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190'C i pieczemy około 45 minut często mieszając.

Gdy granola jest gotowa ma być chrupką i lekko brązowa. Na sam koniec dodajemy otręby ze śliwką i otręby z truskawką. Całośc dokładnie mieszamy i przekładamy do szczelnego pojemnika.



Jak już wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju granole - postanowiłam zrobić swoją własną.

Dodałam do niej to co lubię najbardziej - mnóstwo suszonych owoców, migdały, słonecznik i pestki dynii.

Powiem Wam, że to najlepsa granola jaką jadłam.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne