Granola EwelosySkładniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 1 szklanka płatków orkiszowych 1/2 szklanki słonecznika 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki sezamu 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżeczki suszonych jagód 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 suszone brzoskwinie 3 suszone gruszki 8 kostek kandyzowanego ananansu (dałam po 2 kostki żółte, zielone, czerwone, pomarańczowe) 5 daktyli 1/4 szklanki płatków migdałowych 1/4 szklanki posiekanych całych migdałów 6 śliwek suszonych 200 ml soku pomarańczowego 100 ml miodu - dałam lawendowy 2 łyżki oliwy z oliwek 70 g otrębów z truskawką 40 g otrebów ze śliwką |
Sposób przygotowania: W misce mieszamy płatki, pestki słonecznika, dyni, sezam, wiórki kokosowe,płatki migdałowe, posienkane mcałe migdały, suszone jagody i żurawinę. Suszone brzoskiwnie, gruszki, daktyle, śliwki i ananas kroimy w kostkę. Dodajemy do miski z płatkai. W garnuszku podgrzewamy sok, miód oraz oliwę tylko tyle by miód stał się płynny. Zalewamy płynnymi składnikami mieszankę w misce i dokładnie całość mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - ja zawsze używam dość dużej by warstwa granoli była jak najcieńsza - przekładamy granole i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190'C i pieczemy około 45 minut często mieszając. Gdy granola jest gotowa ma być chrupką i lekko brązowa. Na sam koniec dodajemy otręby ze śliwką i otręby z truskawką. Całośc dokładnie mieszamy i przekładamy do szczelnego pojemnika. Jak już wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju granole - postanowiłam zrobić swoją własną. Dodałam do niej to co lubię najbardziej - mnóstwo suszonych owoców, migdały, słonecznik i pestki dynii. Powiem Wam, że to najlepsa granola jaką jadłam. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne