Muffinki z chałwąSkładniki: Mokre składniki: 250 ml mleka 90 ml oleju 1 jajko Suche składniki: 250 g mąki plus dwie łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 120 g cukru 200 g waniliowej chałwy groszki z gorzkiej czekolady |
Sposób przygotowania: W miseczce łączymy mokre składniki. W drugiej pozostałe suche składniki - ja chałwę pokroiłam na mniejsze kawałeczki. Wlewamy płynne składniki do suchych i mieszamy kilka razy - tylko tyle by się połączyły oba rodzaje składników. Pamiętajcie ciasto na muffinki ma mieć grudki. Blachę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości i posypujemy goszkami z gorzkiej czekolady. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 20 minut. Studzimy na kratce. Muffinki z chałwą "chodziły" za mną już od jakiegoś czasu. A że pogoda za oknem raczej nie sprzyja spacerom więc postanowiłam je upiec dzisiaj. Uwielbiam piec muffinki właśnie, że względu na ich róznorodność. Przerobiłam przepis na czekoladowe muffinki i tak powstały muffinki z chałwą. Mięciukie, pachnące obłednie chałwą, nie za słodkie, idelane do kawy. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne