Muffinki z chałwą


Składniki:

Mokre składniki:
250 ml mleka
90 ml oleju
1 jajko

Suche składniki:
250 g mąki plus dwie łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
120 g cukru
200 g waniliowej chałwy

groszki z gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

W miseczce łączymy mokre składniki.
W drugiej pozostałe suche składniki - ja chałwę pokroiłam na mniejsze kawałeczki.

Wlewamy płynne składniki do suchych i mieszamy kilka razy - tylko tyle by się połączyły oba rodzaje składników.
Pamiętajcie ciasto na muffinki ma mieć grudki.

Blachę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości i posypujemy goszkami z gorzkiej czekolady.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 20 minut. Studzimy na kratce.



Muffinki z chałwą "chodziły" za mną już od jakiegoś czasu.

A że pogoda za oknem raczej nie sprzyja spacerom więc postanowiłam je upiec dzisiaj.

Uwielbiam piec muffinki właśnie, że względu na ich róznorodność.
Przerobiłam przepis na czekoladowe muffinki i tak powstały muffinki z chałwą.

Mięciukie, pachnące obłednie chałwą, nie za słodkie, idelane do kawy.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne