Zwykłe niezwyłe kotlety mielone z marynowaną cytryną


Składniki:

500 g mielonej łopatki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty czosnkowej
kilka kropli sosu z zielonej paryki Jalapeno
1,5 łyżeczki przyprawy adobo
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka domowej vegety
sól
połowa z ćwiartki marynowanej cytryny
jajko
bułka sucha
bułka tarta


Sposób przygotowania:

Mięso wkładmy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek przeciskamy przez praskę, cytrynę siekamy drobniutko.

Bułkę moczymy w mleku lub wodzie, dobrze odciskamy i dodajemy do mięsa, wbijamy jajko i dobrze wyrabiamy.

Sztuka polega na tym by wszystko dobrze połaczyć wtedy nasze kotlety się nie będą nam rozwalały.

Formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Wkładamy na godzinkę do lodówki. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.



Zachciało mi się mielonych kotletów ale nie byłabym sobą gdybym noe właśnie gdybym nie dofała czegoś takiego czego się zwykle nie dodaje do danegho dania.

U mnie jest to marynowana cytryna - kotlety dzięki niej pachną rewelacyjnie i mają świeży smak ale nie kwaśny.

Dzięki dodatkom sa wyraziste w smaku i całkowicie inne niż te do których jesteście przyzwyczajeni.

Zachęcam Was do spróbowania mojej wersji kotletów bo sa przepyszne.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne