Zwykłe niezwyłe kotlety mielone z marynowaną cytrynąSkładniki: 500 g mielonej łopatki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty czosnkowej kilka kropli sosu z zielonej paryki Jalapeno 1,5 łyżeczki przyprawy adobo 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka domowej vegety sól połowa z ćwiartki marynowanej cytryny jajko bułka sucha bułka tarta |
Sposób przygotowania: Mięso wkładmy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek przeciskamy przez praskę, cytrynę siekamy drobniutko. Bułkę moczymy w mleku lub wodzie, dobrze odciskamy i dodajemy do mięsa, wbijamy jajko i dobrze wyrabiamy. Sztuka polega na tym by wszystko dobrze połaczyć wtedy nasze kotlety się nie będą nam rozwalały. Formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Wkładamy na godzinkę do lodówki. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Zachciało mi się mielonych kotletów ale nie byłabym sobą gdybym noe właśnie gdybym nie dofała czegoś takiego czego się zwykle nie dodaje do danegho dania. U mnie jest to marynowana cytryna - kotlety dzięki niej pachną rewelacyjnie i mają świeży smak ale nie kwaśny. Dzięki dodatkom sa wyraziste w smaku i całkowicie inne niż te do których jesteście przyzwyczajeni. Zachęcam Was do spróbowania mojej wersji kotletów bo sa przepyszne. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne