Kokosowe ciasto z rabarbaremSkładniki: ![]() 200 g mąki 60 g wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 180 g cukru demerara 90 ml oliwy lub oleju (albo 90-100 g stopionego i ostudzonego masła) około 60 ml gęstego jogurtu około 60 ml mleka kokosowego otarta skórka z 1 limonki - dałam łyżkę esencji limonkowej chlust malibu albo limoncello jak macie ;) 3-4 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru demerara Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową |
Sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Tortownicę smarujemy masłem. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki a gdy jest młody nie musicie go obierać. Mąkę mieszamy z kokosem, proszkiem i sodą. Jogurt łączymy z mlekiem kokosowym. Ubijamy jajka z cukrem na jasną, puszysta masę - teraz nadal miksując dodajemy oliwę, esencję i alkohol. Dodajemy na przemian mąkę i jogurt - po 1/3 objętości zaczynając od jogurtu a kończąc na mące. Nie miksujemy teraz ciasta zbyt długo tylko do połączenia się składników. Wylewamy ciasto do tortownicy, posypujemy je 3-4 łyżkammi kokosu, układamy rabarbar i posypujemy go 2 łyżkami cukru demerara. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut do suchego patyczka. Ja piekłam ciasto godzinę i 10 minut. Zostawiamy na kilka minut ciasto w ciepłym piekarniku a następnie studzimy na kratce. Gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Beatki z bloga www.beawkuchni.com... wiedziałam, że je upiekę tylko musiałam sie uzbroić w cierpliwośc gdyż u mnie nie było jeszcze rabarbaru ale gdy tylko się pojwaił to i na moim stole zagościło kokosowe ciasto z nim w roli głównej. Ciasto jest rewelacyjne, mięciutkie, pachnące i przepyszne. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę bo tak sobie myślę, że pyszne by było także z truskawkami. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne