Kokosowe ciasto z rabarbarem


Składniki:

Kokosowe ciasto z rabarbarem 300 g obranego rabarbaru
200 g mąki
60 g wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 jajka
180 g cukru demerara
90 ml oliwy lub oleju (albo 90-100 g stopionego i ostudzonego masła)
około 60 ml gęstego jogurtu
około 60 ml mleka kokosowego
otarta skórka z 1 limonki - dałam łyżkę esencji limonkowej
chlust malibu albo limoncello jak macie ;)

3-4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru demerara

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową


Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Tortownicę smarujemy masłem.
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki a gdy jest młody nie musicie go obierać.

Mąkę mieszamy z kokosem, proszkiem i sodą. Jogurt łączymy z mlekiem kokosowym. Ubijamy jajka z cukrem na jasną, puszysta masę - teraz nadal miksując dodajemy oliwę, esencję i alkohol.

Dodajemy na przemian mąkę i jogurt - po 1/3 objętości zaczynając od jogurtu a kończąc na mące. Nie miksujemy teraz ciasta zbyt długo tylko do połączenia się składników.

Wylewamy ciasto do tortownicy, posypujemy je 3-4 łyżkammi kokosu, układamy rabarbar i posypujemy go 2 łyżkami cukru demerara.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut do suchego patyczka. Ja piekłam ciasto godzinę i 10 minut.
Zostawiamy na kilka minut ciasto w ciepłym piekarniku a następnie studzimy na kratce.



Gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Beatki z bloga www.beawkuchni.com... wiedziałam, że je upiekę tylko musiałam sie uzbroić w cierpliwośc gdyż u mnie nie było jeszcze rabarbaru ale gdy tylko się pojwaił to i na moim stole zagościło kokosowe ciasto z nim w roli głównej.

Ciasto jest rewelacyjne, mięciutkie, pachnące i przepyszne. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę bo tak sobie myślę, że pyszne by było także z truskawkami.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne