Dżem rabarbarowy z suszonymi morelami i rozmarynem


Składniki:

1 kg rabarbaru - waga po obraniu
250 g suszonych moreli
sok z 1 dużej pomarańczy + otarta skórka
sok z 1 cytryny
200 g cukru aromatyzowanego pomarańczowego www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00...
50 g miodu rozmarynowego www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00...
200 g cukru drobnego
10-15 listków rozmarynu
łyżeczka pektyny

Dodatki: 1 laska wanilii albo 1 starte nasionko tonki albo 2-3 gałązki rozmarynu albo około 1 łyżka startego świeżego imbiru plus otarta skórka z cytryny zamiast z pomarańczy lub 1-2 łyżki wody różanej plus mielony kardamon około 1/2 łyżeczki

w wersji waniliowo-pomarańczowej chlust cointreau lub innego likieru pomarańczowego


Sposób przygotowania:

Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy na kawałki około 1,5 cm. Ja niektóry zostawiłam ze skórką bo była czerwona choć i tak udało mi się dostać parę łodyg czerwonego rabarbaru.

Dodajemy sok z cytryny, listki rozmarynu,skórkę otartą z pomarańczy cukry oraz miód. Odstawiamy na kilka godzin by rabarbar puścił sok.
Następnie gotujemy i studzimy, odstawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na noc.

Morele kroimy w paski i zalewamy wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Odstawiamy na kilka godzin by napęczniały. Przekładamy je do rabarbaru.

Smażymy na małym ogniu około 45 minut - pod koniec trezba często mieszać. Ja za radą Beatki wyjęłam gałązki rozmarynu, dodałam pektynę i jeszcze chwilkę pogotowałam by się dobrze rozpuściła.

Gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem by ostygły.



Gdy zobaczyłam dżem u Beatki z bloga www.beawkuchni.com... wiedziałam, że go zrobię i to właśnie z rozmarynem. Uwielbiam rozmaryn jego zapach :)

Dżem wyszedł rewelacyjny, jest lekko kwaśny ale tak idelanie :) czuć zapach rozmarynu ahhh cudeńko poprostu :)

Beatko dziękuję za wspaniały przepis jesteś dla mnie kopalnią takich perełek :*


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne