Sos mornay Michael'a Roux'aSkładniki: 30 g masła 30 g mąki 500 ml mleka szczytpa świeżo zmielonej gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony biały pieprz 3 żółtka 50 ml śmietany kremówki 100 g drobno startego sera gruyere, ementalera lub cheddara |
Sposób przygotowania: Najpierw robimy beszamel. W małym rondelku z grubym dnem na małym ogniu topimy masło, dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Lekko podsmażamy około 2-3 minuty - aż powstanie biała zasmażka. Cały czas mieszając trzepaczką wlewamy zimne mleko - powstaną grudki ale nie przejmujcie się nimi wszystkie się rozpuszczą. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Kiedy sos zacznie wrzeć, zmiejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem - ja dałam czarny. Łączymy w miseczce żółtka ze śmietanką i dofajemy je do beszamelu, cały czas mieszając trzepaczką. Gotujemy sos około minuty, tak żeby bulgotał, cały czas go ubijając. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy tarty ser. Mieszamy, aż się rozpuści i w razie potrzeby doprawiamy. Przepis pochodzi z ksiązki Michel'a Roux'a "Jajka 130 prostych przepisów". Muszę się Wam przyznać, że zawsez bałam się zrobić beszamel wydawało mi się, że to bardzo skomplikowane i trudne do wykonania. Jak sie okazało nie taki diabeł straszny jak go malują ;) Zrobiłam sos mornay którego podstawą jest właśnie beszamel, jest przepyszny, serowy i idealnie gładki. Jak pisze Michael Roux sosem tym można polać brokuły i posypać je serem, podać go do jajek po florencku, makaronu z sosem serowym czy tak jak zrobiłam to ja użyc go do naleśników z kurczakiem i pieczarkami. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne