Naleśniki Michael'a Roux'a - przepis podstawowySkładniki: 125 g mąki 15 g drobnego cukru szczypta soli 2 jajka 325 ml mleka 100 ml śmietany kremówki kilka kropli esensci waniliowej lub pomarańczowej albo trochę skórki otartej z cytryny - gdy robimy na słodko naleśniki 20 g topionego masła do smażenia |
Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka i dobrze mieszamy składniki trzepaczką dolewając 100 ml mleka. Ciągle mieszając dodajemy pozostałe mleko i śmietanę. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na mniej wiecej godzinę. Przed przystapieniem do smażenia mieszamy ciasto i dodajemy esencję waniliową, pomarańczową lub startą skórkę z cytryny. Patelnię o śrdenicy 22 cm smarujemy odrobiną topionego masła i podgrzewamy. Łyżką wazową nalewamy trochę ciasta i przechylając patelnię, rozprowadzamy je tak, żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy około minuty. Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund.Przekładamy na talerz i smazymy następne, gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem. Według mnie tro są idelane naleśniki - cieniutkie, rozpływające się w ustach, chrupiące. Są inne niż do tej pory robiłam ale już wiem, że będę korzystała z tego przepisu bo są rewelacyjne. Przepis pochodzi z książki Michael'a Roux'a "Jajka 130 prostych przepisów". Zdjęcie wstawię jak ponownie zrobię naleśniki niestety nie zdążyłam go zrobić ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne