Naleśniki Michael'a Roux'a - przepis podstawowy


Składniki:

125 g mąki
15 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
kilka kropli esensci waniliowej lub pomarańczowej albo trochę skórki otartej z cytryny - gdy robimy na słodko naleśniki
20 g topionego masła do smażenia


Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka i dobrze mieszamy składniki trzepaczką dolewając 100 ml mleka. Ciągle mieszając dodajemy pozostałe mleko i śmietanę. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na mniej wiecej godzinę.

Przed przystapieniem do smażenia mieszamy ciasto i dodajemy esencję waniliową, pomarańczową lub startą skórkę z cytryny.

Patelnię o śrdenicy 22 cm smarujemy odrobiną topionego masła i podgrzewamy. Łyżką wazową nalewamy trochę ciasta i przechylając patelnię, rozprowadzamy je tak, żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy około minuty.

Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund.Przekładamy na talerz i smazymy następne, gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem.



Według mnie tro są idelane naleśniki - cieniutkie, rozpływające się w ustach, chrupiące.

Są inne niż do tej pory robiłam ale już wiem, że będę korzystała z tego przepisu bo są rewelacyjne.

Przepis pochodzi z książki Michael'a Roux'a "Jajka 130 prostych przepisów".

Zdjęcie wstawię jak ponownie zrobię naleśniki niestety nie zdążyłam go zrobić ;)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne