Pasta z zielonego groszku


Składniki:

Pasta z zielonego groszku 270 g suchego zielonego groszku całego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
parę paseczków suszonego chili
1 łyżeczka domowej vegety

1 łyżka masła
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka mięty
sok z cytryny do smaku
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:

Groszek zalewamy na noc wodą - tak z 2 cm ponad jego wysokość.
Następnego dnia gotujemy do miękkości z listkammi laurowymi, zielami angielskimi, chili i vegetą.

Odcedzamy, wyławiamy wszystkie dodatki i od razu dodajemy do groszku masło by się rozpuściło.

Przekładamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką pastę dolewając oliwy - tak by uzuskać pastę o takiej konsystencji jaką najbardziej lubicie.



Jakoś ostatnio polubiłam robić w domu różnego rodzaju pasty do chleba - tym razem zrobiłam z samego zielonego groszku z aromatycznymi dodatkami.

Pasta jest wyrazista w smaku, lekko ostra i wybornie smakuje na kromce świeżego domowego chleba.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne