Pasta z zielonego groszkuSkładniki: 270 g suchego zielonego groszku całego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie parę paseczków suszonego chili 1 łyżeczka domowej vegety 1 łyżka masła 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki garam masali 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka mięty sok z cytryny do smaku sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek |
Sposób przygotowania: Groszek zalewamy na noc wodą - tak z 2 cm ponad jego wysokość. Następnego dnia gotujemy do miękkości z listkammi laurowymi, zielami angielskimi, chili i vegetą. Odcedzamy, wyławiamy wszystkie dodatki i od razu dodajemy do groszku masło by się rozpuściło. Przekładamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką pastę dolewając oliwy - tak by uzuskać pastę o takiej konsystencji jaką najbardziej lubicie. Jakoś ostatnio polubiłam robić w domu różnego rodzaju pasty do chleba - tym razem zrobiłam z samego zielonego groszku z aromatycznymi dodatkami. Pasta jest wyrazista w smaku, lekko ostra i wybornie smakuje na kromce świeżego domowego chleba. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne