Łosoś pieczony na aromatycznym kokosowym ryżuSkładniki: 1 opakowanie mleka kokosowego 250 ml - ja dałam około 200 ml 300 ml wody 2 plasterki świeżego imbiru kilka kawałeczków suszonej trawy cytrynowej 2-4 paseczki suszonego chili 3 szczypty tandori masala po szczypcie nutmeg, sumaku i mielonych goździków 1/2 łyżeczki kolendry sól 2 kawałki łososia 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb po 1/2 łyżeczki tandori masala na każdy kawałek 1 szklanka ryżu |
Sposób przygotowania: Mleko wlewamy do miseczki dodajemy wodę i mieszamy by nie było grudek. Dodajemy trawę cytrynową, chili, posiekany imbir, 3 szczypty tandori masala, nutmeg, sumak, mielone goździki i kolendrę, solimy i całość mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż i zalewamy go aromatycznym kokosowym płynem. Mieszamy. Łososia przyprawiamy przyprawą do ryb i posypujemy tandori masala. Układamy na górze skórą do dołu. Wkładamy do piekarnika i nastawiamy na 170'C - pieczemy około 30 minut ale musicie patrzeć ile jest płynu bo ryż różnie go naciąga. Łosoś jest gotowy gdy ryż całkowicie wciągnie płyn. Zostało mi mleko kokosowe i wymyśliłam sobie by upiec z nim ryż - to był czysty free style w kuchni. Otworzyłam szafkiobok leżał zeszyt i brałam słoiczki i dodawałam do mleka kokosowego przyprawy które wydawały mi się, że będą do siebie pasowały. I wiecie co byłam bardzo zaskoczona efektem - powstało rewelacyjne danie które na stałe zagości w mojej kuchni. Łosoś pieczony na aromatycznym kokosowym ryżu przypomina mi danie kuchni indyjskiej za sprawą użytych przypraw. Czasami warto zaszaleć w kuchni, dac sier ponieść wyobraźni Moi Drodzy bo powstają przepisy które jak się potem okazuje są perełkami - tylko koniecznie pamiętajcie by zapisywać co i w jakiej ilośći dodajecie bo później mogą być problemy z odtworzeniem przepisu ;). [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne