Łosoś pieczony na aromatycznym kokosowym ryżu


Składniki:

1 opakowanie mleka kokosowego 250 ml - ja dałam około 200 ml
300 ml wody
2 plasterki świeżego imbiru
kilka kawałeczków suszonej trawy cytrynowej
2-4 paseczki suszonego chili
3 szczypty tandori masala
po szczypcie nutmeg, sumaku i mielonych goździków
1/2 łyżeczki kolendry
sól

2 kawałki łososia
1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
po 1/2 łyżeczki tandori masala na każdy kawałek

1 szklanka ryżu


Sposób przygotowania:

Mleko wlewamy do miseczki dodajemy wodę i mieszamy by nie było grudek. Dodajemy trawę cytrynową, chili, posiekany imbir, 3 szczypty tandori masala, nutmeg, sumak, mielone goździki i kolendrę, solimy i całość mieszamy.

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż i zalewamy go aromatycznym kokosowym płynem. Mieszamy.

Łososia przyprawiamy przyprawą do ryb i posypujemy tandori masala. Układamy na górze skórą do dołu.

Wkładamy do piekarnika i nastawiamy na 170'C - pieczemy około 30 minut ale musicie patrzeć ile jest płynu bo ryż różnie go naciąga. Łosoś jest gotowy gdy ryż całkowicie wciągnie płyn.



Zostało mi mleko kokosowe i wymyśliłam sobie by upiec z nim ryż - to był czysty free style w kuchni. Otworzyłam szafkiobok leżał zeszyt i brałam słoiczki i dodawałam do mleka kokosowego przyprawy które wydawały mi się, że będą do siebie pasowały.

I wiecie co byłam bardzo zaskoczona efektem - powstało rewelacyjne danie które na stałe zagości w mojej kuchni.

Łosoś pieczony na aromatycznym kokosowym ryżu przypomina mi danie kuchni indyjskiej za sprawą użytych przypraw.

Czasami warto zaszaleć w kuchni, dac sier ponieść wyobraźni Moi Drodzy bo powstają przepisy które jak się potem okazuje są perełkami - tylko koniecznie pamiętajcie by zapisywać co i w jakiej ilośći dodajecie bo później mogą być problemy z odtworzeniem przepisu ;).


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne