Bułka wieloziarnistaSkładniki: 180 g m±ki pszennej pełnoziarnistej 200 g m±ki pszennej chlebowej 6 g soli 40 g oleju 10 g cukru 30 g ziaren słonecznika 1 łyżka ziaren siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu 10 g ¶wieżych drożdży 200 g ciepłej wody |
Sposób przygotowania: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie. ODstawiamy na 10 minut. W misce ł±czymy wszystkie ziarna, sól, m±ki i olej. Wlaewamy wodę z drożdzami i wyrabiamy ręcznie około 10 minut lub mikserem z końcówk± w kształcie haka około 3 minuty. Odstawiamy do wyrastania by ciasto nam podwoiło objęto¶ć. Przekładamy na stolnicę, odgazowujemy. Formujemy w gruby rulon i przekładamy na balszkę wyłożon± papierem do pieczenia do ponownego wyrastania. Nagrzewamy piekarnik do 190'C wraz z naczyniem żaroodpornym umieszczonym na dnie. Nacinamy bułkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Miałam ochotę na pszenne pieczywo z dodatkiem ziaren, chwila buszowania po internecie i u Olciaky która prowadzi bloga www.galeriachleba.blogspot.com... znalazłam przepis który mi się od razu spodobał. Bułka jest łatwa w przygotowaniu, ładnie ro¶nie. Wybornie smakuje a domowym dżemem z rabarbau z suszonymi morelami :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne