Bułka wieloziarnista


Składniki:

180 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
200 g m±ki pszennej chlebowej
6 g soli
40 g oleju
10 g cukru
30 g ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren siemienia lnianego
2 łyżki ziaren sezamu
10 g ¶wieżych drożdży
200 g ciepłej wody


Sposób przygotowania:

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie.
ODstawiamy na 10 minut.

W misce ł±czymy wszystkie ziarna, sól, m±ki i olej. Wlaewamy wodę z drożdzami i wyrabiamy ręcznie około 10 minut lub mikserem z końcówk± w kształcie haka około 3 minuty.
Odstawiamy do wyrastania by ciasto nam podwoiło objęto¶ć.

Przekładamy na stolnicę, odgazowujemy. Formujemy w gruby rulon i przekładamy na balszkę wyłożon± papierem do pieczenia do ponownego wyrastania.

Nagrzewamy piekarnik do 190'C wraz z naczyniem żaroodpornym umieszczonym na dnie.
Nacinamy bułkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Studzimy na kratce kuchennej.



Miałam ochotę na pszenne pieczywo z dodatkiem ziaren, chwila buszowania po internecie i u Olciaky która prowadzi bloga www.galeriachleba.blogspot.com... znalazłam przepis który mi się od razu spodobał.

Bułka jest łatwa w przygotowaniu, ładnie ro¶nie. Wybornie smakuje a domowym dżemem z rabarbau z suszonymi morelami :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne