Bułki do herbatySkładniki: 300-410 g m±ki pszennej 20 g ¶wieżych drożdży 100 g cukru pudru 50 g masła 1 jajko 1 szklanka ¶mietanki kremowej albo kefiru jajko do smarowania sól i kminek do smaku - dałam 1/2 łyżeczki soli i szczyptę kminku sezam do posypania |
Sposób przygotowania: Drożdże ucieramy w misce z cukrem i masłem. Przesiewamy m±kę do miski z drożdzami, dodajemy jajko i ubit± ¶mietankę. Solimy i odstawiamy do wyro¶nięcia. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszcze wysmarowanej masłem, smarujemy rozm±conym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na pół godziny do wyrastania a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190'C. Pieczemy bułeczki około 20-30 minut i studzimy na kratce. Przepis na bułeczki do herbaty pochodzi z ksi±żki "Zapomniana kuchnia polskich Kresów" oprac. A.Kozłowska a zamie¶ciła je u siebie Liska która prowadzi bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com. Bułeczki s± lekko słodkie troszeczkę w smaku przypominaj± chałkę. Pyszne z masłem i konfitur± wł±¶nie takie bułeczki do herbaty. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne