Bułki do herbaty


Składniki:

300-410 g m±ki pszennej
20 g ¶wieżych drożdży
100 g cukru pudru
50 g masła
1 jajko
1 szklanka ¶mietanki kremowej albo kefiru
jajko do smarowania
sól i kminek do smaku - dałam 1/2 łyżeczki soli i szczyptę kminku
sezam do posypania


Sposób przygotowania:

Drożdże ucieramy w misce z cukrem i masłem. Przesiewamy m±kę do miski z drożdzami, dodajemy jajko i ubit± ¶mietankę. Solimy i odstawiamy do wyro¶nięcia.

Formujemy bułeczki, układamy je na blaszcze wysmarowanej masłem, smarujemy rozm±conym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na pół godziny do wyrastania a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190'C.

Pieczemy bułeczki około 20-30 minut i studzimy na kratce.



Przepis na bułeczki do herbaty pochodzi z ksi±żki "Zapomniana kuchnia polskich Kresów" oprac. A.Kozłowska a zamie¶ciła je u siebie Liska która prowadzi bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com.

Bułeczki s± lekko słodkie troszeczkę w smaku przypominaj± chałkę. Pyszne z masłem i konfitur± wł±¶nie takie bułeczki do herbaty.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne