Risotto grzybowe z kurczakiem


Składniki:

Risotto grzybowe z kurczakiem 1 szklanka ryżu arborio
1 duża garśc suszonych podgrzybków
połowa filetu z kurczaka
1 łyżka pudru grzybowego
1 łyżka domowej vegety
3 łyżki masła
około 350 ml wody
sól
świeżo zmielony pieprz
świeży cytrynowy tymianek


Sposób przygotowania:

Suszone podgrzybki zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy na 2-3 godziny by zmiękły.

Kurczaka kroimy w mniejszą kostkę, posypujmey pudrem gryzbowymi domową vegetą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Podsmażamy kurczaka na maśle i przekładamy do miseczki.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wsypujmey ryż, chwilę podsmażamy by zrobił się przezroczysty. Wlewamy wodę z namoczonymi grzybami i mieszamy.

Dolewamy stopniowo wody i po 10 minutach dodajemy kurczaka. Gotujemy aż ryż bedzie prawie miękki - ja lubię taki ryż który jest w środku lekko twardy.

Na sam kniec dodajemy 2 łyżki masła, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do miseczek i każdą porcję posypujemy świeżym tymiankiem.



Sama wymyśliłam ten przepis i zdaję sobie sprawę iż nie jest to nic odkrywczego ale jestem bardzo z siebie zadowolona bo to moje pierwsze risotto.

Wyszło pyszne, maślane, pachnące i wiecie co zrobienie risotto wcale nie jest takie trudne jak do tej pory myślałam.

Ja użyłam suszoncyh grzybów ale w sezonie grzyubowym na pewno zrobię je jeszcze raz ale tym razem z świeżymi grzybami.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne