Risotto grzybowe z kurczakiemSkładniki: 1 szklanka ryżu arborio 1 duża garśc suszonych podgrzybków połowa filetu z kurczaka 1 łyżka pudru grzybowego 1 łyżka domowej vegety 3 łyżki masła około 350 ml wody sól świeżo zmielony pieprz świeży cytrynowy tymianek |
Sposób przygotowania: Suszone podgrzybki zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy na 2-3 godziny by zmiękły. Kurczaka kroimy w mniejszą kostkę, posypujmey pudrem gryzbowymi domową vegetą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Podsmażamy kurczaka na maśle i przekładamy do miseczki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wsypujmey ryż, chwilę podsmażamy by zrobił się przezroczysty. Wlewamy wodę z namoczonymi grzybami i mieszamy. Dolewamy stopniowo wody i po 10 minutach dodajemy kurczaka. Gotujemy aż ryż bedzie prawie miękki - ja lubię taki ryż który jest w środku lekko twardy. Na sam kniec dodajemy 2 łyżki masła, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do miseczek i każdą porcję posypujemy świeżym tymiankiem. Sama wymyśliłam ten przepis i zdaję sobie sprawę iż nie jest to nic odkrywczego ale jestem bardzo z siebie zadowolona bo to moje pierwsze risotto. Wyszło pyszne, maślane, pachnące i wiecie co zrobienie risotto wcale nie jest takie trudne jak do tej pory myślałam. Ja użyłam suszoncyh grzybów ale w sezonie grzyubowym na pewno zrobię je jeszcze raz ale tym razem z świeżymi grzybami. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne