Tiramisu z truskawkami


Składniki:

Tiramisu z truskawkami opakowanie włoskich biszkoptów
25 ml likieru limoncello

500 ml śmietanki kremówki
250 g serka marscapone
25 ml likieru limoncello
1 łyżka czubata cukru pudru

truskawki - nie podaję ile wagowo bo sama nie wiem ile zużyłam ;)


Sposób przygotowania:

Śmietankę kremówkę ubijamy na dość sztywno, dodajemy 25 likieru limoncello, serek marscapone i całość dokłądnie łączymy.

Biszkopty moczymy w 25 likieru rozmieszanego z wodą tak pół na pół - ja biszkopty zanurzam dosłownie na sekundę i obracam.
Układamy warstwę biszkoptów na dnie naczynia.

Wykładamy połowę masy i rozsmarowujemy, truskawki kroimy w plasterki i układamy jedna obok drugiej.

Następnie robimy drugą taką przekładankę: biszkopty, masę - ale odkładamy sobie tak z 1,5 łyżki masy - i truskawki.
Przykrywamy truskawki tak lekko odłożoną masą.

Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 5-6 godzin.



W zeszłym roku robiłam tiramisu z poziomkami i było przepyszne więc pomyślałam sobie dlaczego by nie zrobić tego deseru z truskawkami.

Nie użyłam jajek bo jakoś nie mogę się prezłamać do surowych jajek w kremach i deserach ;)

Dodałam cytrynowego likieru limoncello, odrobinę cukru i wyszło mi truskawkowe tiramisu które jest idelane w smaku.

Ale tak się zastanawiam w sumie to mam do was pytanie jak to powinno być z tymi warstwami ? biszkopty, masa i owoce czy też biszkopty, owoce i masa ?

W sumie to nie ważna kolejnosć warstw tylko smak który jest niebiański ;)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne