Tiramisu z truskawkamiSkładniki: opakowanie włoskich biszkoptów 25 ml likieru limoncello 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka marscapone 25 ml likieru limoncello 1 łyżka czubata cukru pudru truskawki - nie podaję ile wagowo bo sama nie wiem ile zużyłam ;) |
Sposób przygotowania: Śmietankę kremówkę ubijamy na dość sztywno, dodajemy 25 likieru limoncello, serek marscapone i całość dokłądnie łączymy. Biszkopty moczymy w 25 likieru rozmieszanego z wodą tak pół na pół - ja biszkopty zanurzam dosłownie na sekundę i obracam. Układamy warstwę biszkoptów na dnie naczynia. Wykładamy połowę masy i rozsmarowujemy, truskawki kroimy w plasterki i układamy jedna obok drugiej. Następnie robimy drugą taką przekładankę: biszkopty, masę - ale odkładamy sobie tak z 1,5 łyżki masy - i truskawki. Przykrywamy truskawki tak lekko odłożoną masą. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 5-6 godzin. W zeszłym roku robiłam tiramisu z poziomkami i było przepyszne więc pomyślałam sobie dlaczego by nie zrobić tego deseru z truskawkami. Nie użyłam jajek bo jakoś nie mogę się prezłamać do surowych jajek w kremach i deserach ;) Dodałam cytrynowego likieru limoncello, odrobinę cukru i wyszło mi truskawkowe tiramisu które jest idelane w smaku. Ale tak się zastanawiam w sumie to mam do was pytanie jak to powinno być z tymi warstwami ? biszkopty, masa i owoce czy też biszkopty, owoce i masa ? W sumie to nie ważna kolejnosć warstw tylko smak który jest niebiański ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne