Tabbouleh potrójnie pomidorowySkładniki: ![]() 2 szklanki wody szczypta soli 2 pomnidory duże 6 małych pomidorków cherry 12 suszonych pomidorów 7 łyżek oliwy spod suszonych pomidorów sok wyciśniety z 1/4 cytryny kawałek marynowanej cytryny 2 łyżki świeżego koperku 2 garście mixu świeżej bazylii - ja dałam zwykłą, cynamonową i czerwoną |
Sposób przygotowania: Kaszkę bulgur zalewamy wodą dodając szczyptę soli i odstawiamy by napęczniała. Pomidory te duże kroimy na pół i usuwamy nasionka a następnie kroimy w kostkę. Pomidorki cherry kroimy na cztery i potem jeszcze na trzy części a suszone w paski. Marynwaną cytrynę kroimy w drobniutką kosteczkę. Wszystkie poskrojone pomidory wraz z cytryną dodajemy do kaszki, wlewamy oliwę, wyciskamy sok z cytryny. Koperek siekamy a bazylię rwiemy i dodajemy do miski, doprawiamy solą. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki by smaki się przegryzły. Robiłam już różne wersje tej sałatki ale ta potrójnie pomidorowa smakuje mi najbardziej. Dodałam kawałek marynowanej cytryny i to był tzw. strzał w dziesiątkę. Pomidory, świeża bazylia, cytryna przecież to jest idelane połączenie. Sałatka jest świeża, orzeźwiająca i taka wiosenna choć może powinnam powiedzieć już, że letnia. To idealne danie na ciepłe dni, ja osobiście lubię ją taką zimną z lodówki gdy odstoi kilka godzin jak oczywiście wytrzyma ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne