Tabbouleh potrójnie pomidorowy


Składniki:

1 szklanka kaszki bulgur
2 szklanki wody
szczypta soli

2 pomnidory duże
6 małych pomidorków cherry
12 suszonych pomidorów
7 łyżek oliwy spod suszonych pomidorów
sok wyciśniety z 1/4 cytryny
kawałek marynowanej cytryny
2 łyżki świeżego koperku
2 garście mixu świeżej bazylii - ja dałam zwykłą, cynamonową i czerwoną


Sposób przygotowania:

Kaszkę bulgur zalewamy wodą dodając szczyptę soli i odstawiamy by napęczniała.

Pomidory te duże kroimy na pół i usuwamy nasionka a następnie kroimy w kostkę.
Pomidorki cherry kroimy na cztery i potem jeszcze na trzy części a suszone w paski.
Marynwaną cytrynę kroimy w drobniutką kosteczkę.

Wszystkie poskrojone pomidory wraz z cytryną dodajemy do kaszki, wlewamy oliwę, wyciskamy sok z cytryny.

Koperek siekamy a bazylię rwiemy i dodajemy do miski, doprawiamy solą.
Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki by smaki się przegryzły.



Robiłam już różne wersje tej sałatki ale ta potrójnie pomidorowa smakuje mi najbardziej.

Dodałam kawałek marynowanej cytryny i to był tzw. strzał w dziesiątkę.
Pomidory, świeża bazylia, cytryna przecież to jest idelane połączenie. Sałatka jest świeża, orzeźwiająca i taka wiosenna choć może powinnam powiedzieć już, że letnia.

To idealne danie na ciepłe dni, ja osobiście lubię ją taką zimną z lodówki gdy odstoi kilka godzin jak oczywiście wytrzyma ;)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne