Dżem truskawkowy z naturalną waniliąSkładniki: 1 kg truskawek 1 laska wanilii 1 cytryna 400 g cukru 10 g pektyny |
Sposób przygotowania: Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na pół lub na ćwiartki. Dodajemy 100 g cukru, skórkę otartą z cytryny oraz wyciśniety sok. Laskę wanilii przecinamy na pół, wyjmujemy ziarenka i dodajemy do truskawek razem z tym co nam zostało po wyjęciu ziarenek. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na kilka godzin. Gotujemy - pamietajcie by zebrać pianę. Ja gotowałam dosłownie z 10 minut i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia dosypujemy 100 g cukru i gotujemy około 20 minut. Pektynę łączymy z pozostałym cukrem i mieszamy do rozpuszczenia sie jej. Wyjmujemy przecięta laskę wanilii i nakładamy gorący dżem do słoiczków. Zakręcamy i stawiamy na zakrętkach przykrywając ściereczką - zostawiamy tak by słoiczki z dżemem ostygły. Z podanej porcji otryzmałam pięć słoiczków po 200 ml każdy. Miałam ochotę na taki klasyczny dżem truskawkowy pachnący lekko cytryną i wanilią. Zrobiłam i musiałam się bardzo powstrzymywać by go nie zjeść ;) dżem na przepiekny rubinowy kolor i niebiański smak. Klasyczny zwykły-niezwykły dżem truskawkowy zróbcie bo warto:) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne