Dżem truskawkowy z naturalną wanilią


Składniki:

1 kg truskawek
1 laska wanilii
1 cytryna
400 g cukru
10 g pektyny


Sposób przygotowania:

Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na pół lub na ćwiartki. Dodajemy 100 g cukru, skórkę otartą z cytryny oraz wyciśniety sok.

Laskę wanilii przecinamy na pół, wyjmujemy ziarenka i dodajemy do truskawek razem z tym co nam zostało po wyjęciu ziarenek.
Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na kilka godzin.
Gotujemy - pamietajcie by zebrać pianę. Ja gotowałam dosłownie z 10 minut i odstawiamy na całą noc.

Następnego dnia dosypujemy 100 g cukru i gotujemy około 20 minut. Pektynę łączymy z pozostałym cukrem i mieszamy do rozpuszczenia sie jej.

Wyjmujemy przecięta laskę wanilii i nakładamy gorący dżem do słoiczków. Zakręcamy i stawiamy na zakrętkach przykrywając ściereczką - zostawiamy tak by słoiczki z dżemem ostygły.

Z podanej porcji otryzmałam pięć słoiczków po 200 ml każdy.



Miałam ochotę na taki klasyczny dżem truskawkowy pachnący lekko cytryną i wanilią.

Zrobiłam i musiałam się bardzo powstrzymywać by go nie zjeść ;) dżem na przepiekny rubinowy kolor i niebiański smak.

Klasyczny zwykły-niezwykły dżem truskawkowy zróbcie bo warto:)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne