Pieczone kotlety mielone w sosie pomidorowym z świeżymi ziołamiSkładniki: Kotlety: 600 g mięsa mielonego - ja dałam mieloną łopatkę wieprzową 1/2 główki średniej kapusty pekińskiej 2 małe marchewki 1/2 cebuli 1 łyżka przyprawy zioła Itali Calabria 1 łyżka suszonego czosnku niedżwiedziego sól, świeżo zmielony pieprz po łyżeczce świeżego tymianku zwykłego, tymianku cytrynowego, oregano i rozmarynu 1 jajko mąka do obtoczenia kotletów Sos: 500 ml puree pomidorowego po łyżeczce suszoengo tymianku, oregano, bazylii i cukru rozmarynowego www.ewelosa.pl/?przepisy,7,18,w,00... sól, świezo zmielony pieprz |
Sposób przygotowania: Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, marchewkę startą na tarce, kapustę pekińską pokrojoną niezbyt drobno oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy przyprawy i całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotlety które obtaczamy tylko w mące i krótko obsmażamy na patelni. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Puree pomidorowe łaczymy z suszonymi ziołami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy kotlety i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy około godziny - ja piekłam 30 minut pod przykryciem i później jeszcze 15 minut bez przykrycia. Przed podaniem posypujemy kotlety świeżą bazylią. Jadłam już wiele wariantów kotletów mielonych ale takie z marchewką i kapustą pekińską pierwszy raz robiłam. I jeszcze nie smażone na patelni jak jesteśmy przyzwyczajeni ale pieczone w piekarniku w sosie. Nie muszę dodawać jaka to wygoda nie trzeba stać pilnować by się nie przypaliły - tylko podsmażamy je a obu stron i w sumie póżniej robią się same. Kotelty pieczone są rewelacyjne, puree się zagęsciło tworząc pyszny sos. Możecie zamiast kapusty pekińskiej dodać białą kapustę albo włoską. Z podanej porcji wyszło mi 10 średniej wielkości kotletów. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne