Pieczone kotlety mielone w sosie pomidorowym z świeżymi ziołami


Składniki:

Kotlety:
600 g mięsa mielonego - ja dałam mieloną łopatkę wieprzową
1/2 główki średniej kapusty pekińskiej
2 małe marchewki
1/2 cebuli
1 łyżka przyprawy zioła Itali Calabria
1 łyżka suszonego czosnku niedżwiedziego
sól, świeżo zmielony pieprz
po łyżeczce świeżego tymianku zwykłego, tymianku cytrynowego, oregano i rozmarynu
1 jajko
mąka do obtoczenia kotletów

Sos:
500 ml puree pomidorowego
po łyżeczce suszoengo tymianku, oregano, bazylii i cukru rozmarynowego www.ewelosa.pl/?przepisy,7,18,w,00...
sól, świezo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, marchewkę startą na tarce, kapustę pekińską pokrojoną niezbyt drobno oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę.

Dodajemy przyprawy i całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotlety które obtaczamy tylko w mące i krótko obsmażamy na patelni. Układamy w żaroodpornym naczyniu.

Puree pomidorowe łaczymy z suszonymi ziołami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy kotlety i przykrywamy folią aluminiową.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy około godziny - ja piekłam 30 minut pod przykryciem i później jeszcze 15 minut bez przykrycia.

Przed podaniem posypujemy kotlety świeżą bazylią.



Jadłam już wiele wariantów kotletów mielonych ale takie z marchewką i kapustą pekińską pierwszy raz robiłam. I jeszcze nie smażone na patelni jak jesteśmy przyzwyczajeni ale pieczone w piekarniku w sosie.

Nie muszę dodawać jaka to wygoda nie trzeba stać pilnować by się nie przypaliły - tylko podsmażamy je a obu stron i w sumie póżniej robią się same.

Kotelty pieczone są rewelacyjne, puree się zagęsciło tworząc pyszny sos. Możecie zamiast kapusty pekińskiej dodać białą kapustę albo włoską.

Z podanej porcji wyszło mi 10 średniej wielkości kotletów.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne