Muffinki z jabłkami czyli babeczki w doniczkach


Składniki:

Suche składniki:
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
3 łyżki cukru pudru

Mokre składniki:
155 g roztopionego masła
3 łyżki miodu
2 jajka
170 ml mleka

3 zielone, obrane i pokrojone w drobne kawałki jabłka

Dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200'C.

Sypkie składniki przesiewamy do miski i pośrodku robimy wgłębienie.
Masło z miodem roztapiamy, wbijamy jajko do mleka i roztrzepujemy.

W zagłębienie w suchych składnikach wlewamy oba płyny naraz i dodajemy pokrojone jabłka.

Mieszamy do połączenia się składników pamiętając o tym aby ciasto było grudkowate.

Doniczki smarujemy masłem i nakładamy ciasto tak do 3/4 wysokości.

Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu odstawiamy muffinki na 10 minut a następnie wyjmujemy z doniczek.

Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.



Gdy w końcu udało mi się kupić takie małe doniczki wiedziałam, że muszę zrobić te muffinki które znalazłam u Beatki która prowadzi bloga www.cukierniczekreacje.blox.pl.

Muffinki wyszły bardzo pachnące no uwielbiam zapach cynamonu w ciastach i połączenie go z jabłkami - no powiedzcie sami czy to może inaczej smakować niż rewelacyjnie?


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne