Muffinki z jabłkami czyli babeczki w doniczkachSkładniki: Suche składniki: 375 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki cukru pudru Mokre składniki: 155 g roztopionego masła 3 łyżki miodu 2 jajka 170 ml mleka 3 zielone, obrane i pokrojone w drobne kawałki jabłka Dodatkowo: 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru pudru |
Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 200'C. Sypkie składniki przesiewamy do miski i pośrodku robimy wgłębienie. Masło z miodem roztapiamy, wbijamy jajko do mleka i roztrzepujemy. W zagłębienie w suchych składnikach wlewamy oba płyny naraz i dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy do połączenia się składników pamiętając o tym aby ciasto było grudkowate. Doniczki smarujemy masłem i nakładamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu odstawiamy muffinki na 10 minut a następnie wyjmujemy z doniczek. Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Gdy w końcu udało mi się kupić takie małe doniczki wiedziałam, że muszę zrobić te muffinki które znalazłam u Beatki która prowadzi bloga www.cukierniczekreacje.blox.pl. Muffinki wyszły bardzo pachnące no uwielbiam zapach cynamonu w ciastach i połączenie go z jabłkami - no powiedzcie sami czy to może inaczej smakować niż rewelacyjnie? [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne