Kalafior po bombajsku


Składniki:

Kalafior po bombajsku 1/2 głowki średniej wielkości kalafiora
4 plasterki świeżego imbiru
1 łyżeczka raz el hanout
1 łyżeczka garam marsali
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki papryki ostrej
sól do smaku
2 łyżki masła


Sposób przygotowania:

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Obgotowujemy w solonej wodzie tak by był bardziej twardy niż miękki. Studzimy i rozdzielamy na małe różyczki.

Imbir siekamy drobno a przyprawy łączymy w miseczce. Na patelnię wkładamy masło, rozpuszczamy je i wrzucamy imbir. Mieszając smażymy kilkanaście sekund po czym wsypujemy przyprawy.

Teraz dodajemy kalafiora i mieszamy dokładnie by cały obtoczył się w naszej mieszance przyprawowej.

Smażymy kilka minut a na koniec solimy do smaku.



Przygotowując kalafiora po bombajsku skorzystałam z przepisu na ziemniaczki - bardzo mi smakowały więc postanowiłam wykorzystać mieszankę przypraw do zrobienia kalafiora.

Kalafior bardzo mi smakował ma maślany smak i jest bardzo aromatyczny. Pachnie rewelacyjnie.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne