Kalafior po bombajskuSkładniki: 1/2 głowki średniej wielkości kalafiora 4 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka raz el hanout 1 łyżeczka garam marsali 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól do smaku 2 łyżki masła |
Sposób przygotowania: Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Obgotowujemy w solonej wodzie tak by był bardziej twardy niż miękki. Studzimy i rozdzielamy na małe różyczki. Imbir siekamy drobno a przyprawy łączymy w miseczce. Na patelnię wkładamy masło, rozpuszczamy je i wrzucamy imbir. Mieszając smażymy kilkanaście sekund po czym wsypujemy przyprawy. Teraz dodajemy kalafiora i mieszamy dokładnie by cały obtoczył się w naszej mieszance przyprawowej. Smażymy kilka minut a na koniec solimy do smaku. Przygotowując kalafiora po bombajsku skorzystałam z przepisu na ziemniaczki - bardzo mi smakowały więc postanowiłam wykorzystać mieszankę przypraw do zrobienia kalafiora. Kalafior bardzo mi smakował ma maślany smak i jest bardzo aromatyczny. Pachnie rewelacyjnie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne