Ajvar domowySkładniki: 2 czerwone papryki 2 duże pomidory 1 bakłażan 1 cebula mały kawałeczek ostrej papryczki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju słonecznikowego słodka i ostra papryka – do smaku sól |
Sposób przygotowania: Paprykę pieczemy w piekarniku aż skórką będzie czarna, obracając kilka razy. Razem z papryką pieczemy bakłażana - pamiętajcie tylko by go nakłuć kilka razy widelcem. Gorącą paprykę wkładamy do foliowego woreczka i zakręcamy. Po kilku minutach wyjmujemy, obieramy ze skórki i usuwamy nasionka. Paprykę kroimy ma mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka, bakłażana studzimy i razem ze skórką kroimy na mniejsze kawałeczki - środek będzie mięciutki - pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy olej i dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa puszczą sok. Ściągamy przykrywkę i gotujemy do miękkości odparowując jak najwięcej wody. Miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy zmiksowany ajvar jeszcze około 20-30 minut tak by go dobrze odparować. Gorący ajvar przekładamy do wyparzonych słoiczków, studzimy. Gdy będziemy jedli id razu to taki ajvar możemy przechowywać w lodówce do tygodnia. Po pasteryzacji przez około 10-15 minut można przechowywać ajvar w piwnicy do 6 miesięcy. Bardzo lubię bałkańską pastę ajvar ale do tej pory jadłam tylko taką ze sklepowej półki. Znacie mnie już na tyle iż wiecie jak lubię takie domowe wersje produktów które z reguły kupujemy. Dlatego postanowiłam zrobić domowy ajvar. Skorzystałam z przepisu który znalazłam na stronie www.nataliawine.com. Pamiętam jak smakowała mi pieczona papryka byłą słodziutka i pachniała dymem więc postanowiłam upiec paprykę by zrobić z niej ajvar - w oryginalnym przepisie paprykę obierało się ze skórki i kroiło na kawałeczki. Tak samo postąpiłam z bakłażanem upiekłam go choć w przepisie był pokrojony surowy. Ajvar wyszedł przepyszny, sprawdza się jako baza do wielu sosów czy jako smarowidło na wędlinkę czy ser. Kiedyś zamarynowałam w nim filety z kurczaka i upiekłam na patelni grillowej - były bardzo dobre. Muszę się Wam przyznać iż ten ajvar którego mam zdjęcie robiłam w zeszłym roku :) ale jakoś zapomniałam wstawić przepis. W tym roku też go zrobię i dodam wędzonej papryki oraz 2 ząbki czosnku by lekko zaostrzyć smak. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne