Ajvar domowy


Składniki:

Ajvar domowy 2 czerwone papryki
2 duże pomidory
1 bakłażan
1 cebula
mały kawałeczek ostrej papryczki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
słodka i ostra papryka – do smaku
sól


Sposób przygotowania:

Paprykę pieczemy w piekarniku aż skórką będzie czarna, obracając kilka razy. Razem z papryką pieczemy bakłażana - pamiętajcie tylko by go nakłuć kilka razy widelcem.

Gorącą paprykę wkładamy do foliowego woreczka i zakręcamy. Po kilku minutach wyjmujemy, obieramy ze skórki i usuwamy nasionka.

Paprykę kroimy ma mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka, bakłażana studzimy i razem ze skórką kroimy na mniejsze kawałeczki - środek będzie mięciutki - pomidory sparzamy i obieramy ze skóry.

Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy olej i dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa puszczą sok.

Ściągamy przykrywkę i gotujemy do miękkości odparowując jak najwięcej wody. Miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy koncentrat i przyprawy.

Gotujemy zmiksowany ajvar jeszcze około 20-30 minut tak by go dobrze odparować.
Gorący ajvar przekładamy do wyparzonych słoiczków, studzimy.

Gdy będziemy jedli id razu to taki ajvar możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.
Po pasteryzacji przez około 10-15 minut można przechowywać ajvar w piwnicy do 6 miesięcy.



Bardzo lubię bałkańską pastę ajvar ale do tej pory jadłam tylko taką ze sklepowej półki.

Znacie mnie już na tyle iż wiecie jak lubię takie domowe wersje produktów które z reguły kupujemy. Dlatego postanowiłam zrobić domowy ajvar.

Skorzystałam z przepisu który znalazłam na stronie www.nataliawine.com.

Pamiętam jak smakowała mi pieczona papryka byłą słodziutka i pachniała dymem więc postanowiłam upiec paprykę by zrobić z niej ajvar - w oryginalnym przepisie paprykę obierało się ze skórki i kroiło na kawałeczki. Tak samo postąpiłam z bakłażanem upiekłam go choć w przepisie był pokrojony surowy.

Ajvar wyszedł przepyszny, sprawdza się jako baza do wielu sosów czy jako smarowidło na wędlinkę czy ser.
Kiedyś zamarynowałam w nim filety z kurczaka i upiekłam na patelni grillowej - były bardzo dobre.

Muszę się Wam przyznać iż ten ajvar którego mam zdjęcie robiłam w zeszłym roku :) ale jakoś zapomniałam wstawić przepis. W tym roku też go zrobię i dodam wędzonej papryki oraz 2 ząbki czosnku by lekko zaostrzyć smak.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne