Makaron udon z kurczakiem


Składniki:

Makaron udon z kurczakiem 1/2 filetu z kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1/2 łyżki posiekanego drobno imbiru

1 cebula
8 pieczarek
2 cm kawałek pora
bambus ile lubicie - ja dałam sporo

2 wiązki makaronu udon
sól
pieprz
przyprawa 5 smaków



Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w paseczki i doprawiamy sosem sojowym, imbirem oraz 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków. Odstawiamy na minimum godzinę.

Makaron udon gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w półtalarki, pieczarki w plasterki, pora w krążki a bambus w zapałki.

Makaron odcedzamy i skrapiamy olejem sezamowym.
Warzywa podsmażamy każde osobno - na samym końcu smażymy kurczaka a gdy jest już gotowy to dodajemy warzywa i całość smażymy jeszcze chwilkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków do smaku.

Na talerzu układamy makaron a na środek kładziemy kurczaka. Skrapiamy olejem sezamowym.
Możecie też dodać makaron na patelnię i całość wymieszać a następnie nakładać na talerze.



Jakiś czas temu kupiłam makaron udon i sama nie wiedziałam co z nim zrobić do czego go dodać.

Wiadomo makaron ten kojarzy się z kuchnią japońską ale nie chciałam gotować rosołu w japońskim stylu.

Pomyślałam, że zrobię go z kurczakiem, bambusem, pieczarkami i doprawię przyprawą 5 smaków która jest charakterystyczna dla kuchni chińskiej.

Tak powstało moje danie fusion i jak już nie raz się sama przekonałam takie improwizacje zawsze zaskakują smakiem.

Połączenie azjatyckich przypraw, kurczaka i makaronu udon bardzo mi smakowało i wiem, że jeszcze nie raz wrócę do tego smaku.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne