Makaron udon z kurczakiemSkładniki: 1/2 filetu z kurczaka 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków 1/2 łyżki posiekanego drobno imbiru 1 cebula 8 pieczarek 2 cm kawałek pora bambus ile lubicie - ja dałam sporo 2 wiązki makaronu udon sól pieprz przyprawa 5 smaków |
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w paseczki i doprawiamy sosem sojowym, imbirem oraz 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków. Odstawiamy na minimum godzinę. Makaron udon gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w półtalarki, pieczarki w plasterki, pora w krążki a bambus w zapałki. Makaron odcedzamy i skrapiamy olejem sezamowym. Warzywa podsmażamy każde osobno - na samym końcu smażymy kurczaka a gdy jest już gotowy to dodajemy warzywa i całość smażymy jeszcze chwilkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków do smaku. Na talerzu układamy makaron a na środek kładziemy kurczaka. Skrapiamy olejem sezamowym. Możecie też dodać makaron na patelnię i całość wymieszać a następnie nakładać na talerze. Jakiś czas temu kupiłam makaron udon i sama nie wiedziałam co z nim zrobić do czego go dodać. Wiadomo makaron ten kojarzy się z kuchnią japońską ale nie chciałam gotować rosołu w japońskim stylu. Pomyślałam, że zrobię go z kurczakiem, bambusem, pieczarkami i doprawię przyprawą 5 smaków która jest charakterystyczna dla kuchni chińskiej. Tak powstało moje danie fusion i jak już nie raz się sama przekonałam takie improwizacje zawsze zaskakują smakiem. Połączenie azjatyckich przypraw, kurczaka i makaronu udon bardzo mi smakowało i wiem, że jeszcze nie raz wrócę do tego smaku. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne