Amarene sciroppate, czyli wi¶nie w syropieSkładniki: 1 kg wi¶ni - waga przed drylowaniem 700 g cukru sok z cytryny |
Sposób przygotowania: Wi¶nie drylujemy i zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny około 1-2 łyżki. Odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Odcedzamy wi¶nie a sok gotujemy i wrz±cym zalewamy owoce. Ponownie odstawiamy na 12 godzin. Zlewamy sok i znowu gotujemy a następnie zalewamy owoce - w sumie robimy tak przez 5 dni co 12 godzin. Ja gdy wi¶nie z sokiem ostygły wkładałam je do lodówki. Gdy zagotujemy ostatni raz wkładamy wi¶nie łyżeczk± do słoiczków i zalewamy gor±cym syropem. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. Z podanej porcji otrzymałam trzy słoiczki po 200 ml i 100 ml syropu wi¶niowego. Chciałam z tym roku zrobić frużelinę wi¶niow± ale zrobiłam wi¶nie w syropie którymi jestem zachwycona :) Przepis znalazłam u Anthony która prowadzi bloga www.kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com. Wi¶nie s± przepyszne, smakuj± jak kandyzowane w syropie który ma intensywnie wi¶niowy smak. Lody polane tymi wi¶niami ahh ... :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne