Kruche ciasto z malinami i waniliową pianką


Składniki:

Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 kostka masła - zimne
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru

Pianka waniliowa:
5 białek
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka drobnego cukru

500 g malin


Sposób przygotowania:

Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Gdy będzie zbyt sypkie dodajemy 2 łyżki wody.

Dzielimy na dwie częsi - 40% i 60%. Każdą porcję zawijamy w folię i zamrażamy.

Blachę 35x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy ciasto (60%), lekko przyklepujemy i wyrównujemy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego dso 190'C i podpiekamy przez 20 mnut. Studzimy.

Ubiajmy białka dodając po łyżce oba cukry. Cały czas ubijając wsypujemy budyń i dalej miskujemy. Wlewamy małą strużką olej - mieszamy do połączenia z ubitymi białkami.

Wykładamy piankę na zimny spód i wyrównujemy. Układamy opruszone maliny otworkami do góry i lekko je wpychamy w piankę.

Na wierzch ścieramy pozostałe 40% ciasta. Wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190'C.

Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Gdy spróbowałam tego ciasta pierwszy raz od razu wiedziałam że to bedzie pyszne.

Lekko kruche ciasto, puszysta pianka waniliowa i maliny przykryte kuchym ciastem czy to może być nie dobre nie nie może :D bo ciasto jest przepyszne:)

Przepis mam od mojej Mamy a ciasto było przebojem tego lata :)

Tak sobie myślę, że pyszne by było z jeżynami czy nawet poziomkami :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne