Dżem "nugatowy" brzoskwiniowo-morelowy


Składniki:

750 g brzoskwiń
500 g moreli
(waga owoców przed wypestkowaniem)

300 g cukru
2 łyżki miodu
1 pomarańcza - sok i skórka
1 cytryna - sok i skórka

100 g płatków migdałowych
100 g niesolonych pistacji

1 łyżeczka pektyny plus 2 łyżeczki cukru


Sposób przygotowania:

Owoce myjemy i osuszamy. Usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Zasypujemy cukrem, ścieramy skórki z cytrusów i wyciskamy z nich sok. Mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Zagotowujemy i studzimy.

Ja gotowałam dżem dwa dni - w sumie to zagotowywałam go cztery razy za każdym razem gotując go około 10 minut i studząc za każdym razem.

Gdy gotowałam ostani raz to wsypałam płatki migdałowe oraz pistacje i dodałam miód. Wsypujemy pektynę wymieszaną z cukrem i mieszamy do połączenia się z dżemem.

Gorący dżem nakładamy do słoiczków, zakrecamy i ustawiamy na zakrętkach. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia - ja gdy lekko przestygna słoiczki stawiam je "normalnie".
Z podanej porcji wyszło mi 5 słoiczków po 210ml.



Lubię brzoskiwniowe i morelowe przetwory ale jakoś mało ich robiłam do tej pory w sumie sama nie wiem dlaczego.

U Beatki z bloga www.beawkuchni.com... która jest dla mnie niesamowitą kobietą a jej blog jest dla mnie nieustającą inspiracją znalazłam przepis na ten nugatowy dżem.

Wiedziałam, że będzie pysznie i pachnąco - dżem ma piekny kolor a o smaku mogłabym pisac i pisać ... Jest wybitnie pyszny :)

Beatko chapeau bas :)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne