Dżem "nugatowy" brzoskwiniowo-morelowySkładniki: 750 g brzoskwiń 500 g moreli (waga owoców przed wypestkowaniem) 300 g cukru 2 łyżki miodu 1 pomarańcza - sok i skórka 1 cytryna - sok i skórka 100 g płatków migdałowych 100 g niesolonych pistacji 1 łyżeczka pektyny plus 2 łyżeczki cukru |
Sposób przygotowania: Owoce myjemy i osuszamy. Usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem, ścieramy skórki z cytrusów i wyciskamy z nich sok. Mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Zagotowujemy i studzimy. Ja gotowałam dżem dwa dni - w sumie to zagotowywałam go cztery razy za każdym razem gotując go około 10 minut i studząc za każdym razem. Gdy gotowałam ostani raz to wsypałam płatki migdałowe oraz pistacje i dodałam miód. Wsypujemy pektynę wymieszaną z cukrem i mieszamy do połączenia się z dżemem. Gorący dżem nakładamy do słoiczków, zakrecamy i ustawiamy na zakrętkach. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia - ja gdy lekko przestygna słoiczki stawiam je "normalnie". Z podanej porcji wyszło mi 5 słoiczków po 210ml. Lubię brzoskiwniowe i morelowe przetwory ale jakoś mało ich robiłam do tej pory w sumie sama nie wiem dlaczego. U Beatki z bloga www.beawkuchni.com... która jest dla mnie niesamowitą kobietą a jej blog jest dla mnie nieustającą inspiracją znalazłam przepis na ten nugatowy dżem. Wiedziałam, że będzie pysznie i pachnąco - dżem ma piekny kolor a o smaku mogłabym pisac i pisać ... Jest wybitnie pyszny :) Beatko chapeau bas :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne