Sól chili


Składniki:

3 papryki chili czerwone
500 g soli morskiej drobnej


Sposób przygotowania:

Papryczki dokładnie myjemy i suszymy. Wyjmujemy nasionka i usuwamy ogonek.

Wrzucamy do malaksera i miksujemytak by była drobniuteńka.
Wsypujemy sól i jeszcze chwilę miksujemy.

Powstanie nam sól przypominająca mokry piasek. Przekładramy sól na blaszkę i suszymy mieszając parę razy.

Suchą sól chili przesypujemy do szczelnego słoiczka.



Pomysł na zrobienie tej soli pochodzi z programu Jamiego Oliviera.

Wiecie jak ja lubię takie cudeńka które mogę sama zrobić w domu więc musiałam zrobić tą sól chili.

Sól jest ostra dodawałam ją do jajecznicy no rewelacja i soliłam pomidorki na kanpakach - dodaje takiego pazura potrawom.

Zróbcie bo to chwila przygotowania a efekt wysmienity :)

Sól chili zgłaszam do akcji "Paprykujemy...3" którą prowadzi Shinju z bloga www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne