Sól chiliSkładniki: 3 papryki chili czerwone 500 g soli morskiej drobnej |
Sposób przygotowania: Papryczki dokładnie myjemy i suszymy. Wyjmujemy nasionka i usuwamy ogonek. Wrzucamy do malaksera i miksujemytak by była drobniuteńka. Wsypujemy sól i jeszcze chwilę miksujemy. Powstanie nam sól przypominająca mokry piasek. Przekładramy sól na blaszkę i suszymy mieszając parę razy. Suchą sól chili przesypujemy do szczelnego słoiczka. Pomysł na zrobienie tej soli pochodzi z programu Jamiego Oliviera. Wiecie jak ja lubię takie cudeńka które mogę sama zrobić w domu więc musiałam zrobić tą sól chili. Sól jest ostra dodawałam ją do jajecznicy no rewelacja i soliłam pomidorki na kanpakach - dodaje takiego pazura potrawom. Zróbcie bo to chwila przygotowania a efekt wysmienity :) Sól chili zgłaszam do akcji "Paprykujemy...3" którą prowadzi Shinju z bloga www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne