Sos chili chiński - domowySkładniki: 1,2 kg pomidorów lima 250 g papryki chili czerwonej 8 ząbków czosnku 60 g świeżego imbiru 5 łyżek jasnego sosu sojowego - dałam ciemny 150 ml octu z czerwonego wina 80 g cukru |
Sposób przygotowania: Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Odstawiamy na pół godziny i zlewamy z nich sok. Papryczki chili myjemy, usuwamy z nich nasionka, czosnek oraz imbir obieramy i wszytsko siekamy. Przekładamy wszytskie psiekane składniki do blendera, wlewamy sos sojowy i miksujemy na gładką masę. Do garnka z pomidorami wkładamy masę z sosem sojowym, dodajemy cukier oraz ocet. Gotujemy całość około 45-60 minut. Najlepiej by go jak najbardziej odparować na tym etapie - unikniemy tym samym ochlapania zmiksowanym sosem kuchenki. Lekko studzimy i miksujemy by uzuskać gładki sos. Gdyby był płynny należy go jeszcze odparować. Gorący sos wlewamy do buteleczek lub słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10-15 minut. Z tym sosem wiąże się pewna historia ;) Przepis dostałam w zeszłym roku od Mojej Kochanej Malwinki która prowadzi bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com. Oczywiście sos zrobiłam, zdjęcia także i gdy chciałam go wstawić przepis mi wcięło. W panice napisałam do Malwinki która jak sie okazało tez gdzieś zapodziała przepis :D Całe szczęscie, że udało się go odtworzyć buziak wielki Malwinko :* Sos jest pyszny, ostry ale tak w sam raz i odkąd go mam to tak jak napisała Malwinka sosy ze sklepu omijam szerokim łukiem. Sos chili chiński zgłaszam do akcji "Paprykujemy...3" którą prowadzi Shinju z bloga www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne