Sos chili chiński - domowy


Składniki:

1,2 kg pomidorów lima
250 g papryki chili czerwonej
8 ząbków czosnku
60 g świeżego imbiru

5 łyżek jasnego sosu sojowego - dałam ciemny
150 ml octu z czerwonego wina
80 g cukru


Sposób przygotowania:

Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Odstawiamy na pół godziny i zlewamy z nich sok.

Papryczki chili myjemy, usuwamy z nich nasionka, czosnek oraz imbir obieramy i wszytsko siekamy. Przekładamy wszytskie psiekane składniki do blendera, wlewamy sos sojowy i miksujemy na gładką masę.

Do garnka z pomidorami wkładamy masę z sosem sojowym, dodajemy cukier oraz ocet. Gotujemy całość około 45-60 minut. Najlepiej by go jak najbardziej odparować na tym etapie - unikniemy tym samym ochlapania zmiksowanym sosem kuchenki.

Lekko studzimy i miksujemy by uzuskać gładki sos. Gdyby był płynny należy go jeszcze odparować.

Gorący sos wlewamy do buteleczek lub słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10-15 minut.



Z tym sosem wiąże się pewna historia ;)

Przepis dostałam w zeszłym roku od Mojej Kochanej Malwinki która prowadzi bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com.

Oczywiście sos zrobiłam, zdjęcia także i gdy chciałam go wstawić przepis mi wcięło. W panice napisałam do Malwinki która jak sie okazało tez gdzieś zapodziała przepis :D

Całe szczęscie, że udało się go odtworzyć buziak wielki Malwinko :*

Sos jest pyszny, ostry ale tak w sam raz i odkąd go mam to tak jak napisała Malwinka sosy ze sklepu omijam szerokim łukiem.

Sos chili chiński zgłaszam do akcji "Paprykujemy...3" którą prowadzi Shinju z bloga www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne